Procesul fostului presedinte irakian Saddam Hussein si a sapte dintre colaboratorii sai s-a deschis ieri la Bagdad, in fata Tribunalului Special Irakian. Fostul presedinte a aparut in fata tribunalului imbracat intr-un costum de culoare inchisa, cu c
Procesul fostului presedinte irakian Saddam Hussein si a sapte dintre colaboratorii sai s-a deschis ieri la Bagdad, in fata Tribunalului Special Irakian. Fostul presedinte a aparut in fata tribunalului imbracat intr-un costum de culoare inchisa, cu camasa alba, dar fara cravata. Sala unde se desfasoara procesul este situata in Zona Verde, dar locatia este pastrata secreta.
Cele opt personalitati ale fostului regim trebuie sa raspunda in fata tribunalului numai pentru acuzatiile formulate in cazul singurului dosar a carui instrumentare a fost incheiata - masacrarea, in 1982, a 143 de tarani din localitatea siita Dujail, ordonata dupa ce convoiul prezidential fusese tinta unor tiruri. Fostul presedinte si multi dintre fostii sai colaboratori sunt acuzati de crime impotriva umanitatii si crime de razboi, dar instrumentarea altor dosare nu a fost inca incheiata.
Potrivit unei surse kurde, un judecator kurd, Rizkar Mohammed Amin, prezideaza audierile Tribunalului Special Irakian in fata caruia compare Saddam Hussein.
Judecatorul este originar din localitatea Sulaimaniyah, situata in nordul Irakului, si este asistat de alti patru magistrati. Nascut in 1957, Rizkar Mohammed Amin a urmat studii de Drept la Universitatea din Bagdad pe care a absolvit-o in 1980.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.