Grupul de investitori in Rompetrol Group ar putea incepe in curand negocieri cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice in vederea solicitarii de daune, provocate companiei de retinerea presedintelui grupului, Dinu Patriciu, in luna mai a aces
Grupul de investitori in Rompetrol Group ar putea incepe in curand negocieri cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice in vederea solicitarii de daune, provocate companiei de retinerea presedintelui grupului, Dinu Patriciu, in luna mai a acestui an, a declarat, ieri, la Varsovia, vicepresedintele Rompetrol, Philip Stephenson, transmite Mediafax. "Exista vointa din partea ambelor parti de a discuta acest subiect si mentinem o corespondenta cu Ministerul Finantelor, dupa ce le-am trimis notificarea de disputa", a spus Stephenson. Grupul Rompetrol a acuzat autoritatile de abuz in cazul retinerii pentru 24 de ore a lui Patriciu, in luna mai, dupa ce acesta fusese chemat la audieri privind legalitatea privatizarii rafinariei Petromidia. La finele lunii iulie, Rompetrol a realizat primul pas in demersul de a obtine despagubiri pentru prejudiciile aduse companiei, prezentand Guvernului o nota formala de notificare a unei dispute. Nota a fost depusa pe baza prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania. Compania The Rompetrol Group (TRG), inregistrata in Olanda, detine majoritatea companiilor din grupul Rompetrol. Notificarea este urmata de o perioada de 90 de zile in care Guvernul Romaniei si TRG pot negocia pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputei. Patriciu a declarat dupa eliberarea sa ca grupul Rompetrol a suferit in urma scandalului pierderi de sute de milioane de dolari, provenind din prejudiciul de imagine, scaderea capitalizarii bursiere a rafinariei Petromidia, cheltuielile legate de apararea reprezentantilor grupului, precum si oportunitatile pierdute de companie. Rompetrol ar urma sa atinga un profit operational de circa 200 de milioane de dolari in 2005, a declarat, ieri, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, cu ocazia forumului regional "Liderii Noii Europe", organizat la Bucuresti. In primele sase luni ale anului, Rompetrol a inregistrat un profit operational de 100 de milioane dolari, fata de 23 de milioane dolari in primul semestru din 2004, si o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada din 2004. Grupul a realizat un profit net de circa 81 de milioane dolari, in primul semestru din 2005, si o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari. Initial, profitul operational era estimat la o valoare de 160 de milione dolari pentru tot anul 2005. Pentru anul 2005, Rompetrol se asteapta la o cifra de afaceri de peste 2,1 miliarde de dolari, in timp ce Rompetrol Rafinare ar trebui sa inregistreze o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.