Senatorii din Comisia juridica au incercat din nou sa il convinga pe ministrul Justitiei ca insulta si calomnia trebuie mentinute in Codul penal.
Ei au reluat astfel discutiile de saptamana trecuta, insa nici de data aceasta nu au reusit sa a
Senatorii din Comisia juridica au incercat din nou sa il convinga pe ministrul Justitiei ca insulta si calomnia trebuie mentinute in Codul penal.
Ei au reluat astfel discutiile de saptamana trecuta, insa nici de data aceasta nu au reusit sa ajunga la un acord. Dezbaterea va fi reluata saptamana viitoare, cand ministrul Justitiei va trebui sa aduca o statistica, in care sutele de condamnari pentru calomnie pronuntate in anul 2004 sa fie defalcate pe doua categorii: presa si persoane fizice. Se spera ca aceasta statistica sa fie cheia care sa rezolve dilema dezincriminarii calomniei.
Dezbaterile au continuat si ieri, in acelasi ton ca si cu o saptamana in urma. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a pledat pentru eliminarea din Codul penal a insultei si calomniei, raspunderea in aceste cazuri urmand sa fie civila. Macovei a aratat ca textele din Codul penal privind insulta si calomnia au cazut in desuetudine si nu se mai aplica in majoritatea tarilor europene.
In opinia ministrului, Romania nu trebuie sa astepte o rezolutie a Consiliului Europei pentru dezincriminarea calomniei si sa renunte la mentalitatea de a face schimbari numai in urma presiunilor externe.
Reprezentantii PSD raman insa consecventi punctului lor de vedere: diferentierea calomniei pentru mass-media, pe de o parte, si pentru persoane fizice si juridice, pe de alta parte.
Senatorul PSD Doru Ioan Taracila s-a pronuntat categoric impotriva dezincriminarii penale a calomniei, afirmand ca fiecare cetatean are dreptul sa fie protejat. El a remarcat ca la dezincriminarea calomniei este "pusa" in fata presa, ca si cum aceasta infractiune ar putea fi savarsita doar de presa, sau ca si cum textele din Codul penal vizeaza doar aceasta categorie. Propunerea lui Taracila este ca la articolul 206 din Codul penal, privind calomnia, sa fie adaugat textul constitutional care prevede ca delictele de presa se stabilesc prin lege, ceea ce ar presupune ca respectivul articol nu se va aplica jurnalistilor. Taracila a mai spus ca, in acest caz, ar trebui elaborat un proiect de lege care sa precizeze pedepsele in cazul infractiunilor de presa.
Acest punct de vedere a fost sustinut si de reprezentantul Ministerului public, Constantin Sima, care s-a pronuntat impotriva abrogarii articolului 206 din Codul penal si pentru o reglementare diferentiata a calomniei prin presa.
Senatorul UDMR Peter Eckstein a sustinut dezincriminarea calomniei, explicand ca, in virtutea prevederilor constitutionale care stipuleaza egalitatea in drepturi a cetatenilor, nu pot fi facute deosebiri in ceea ce priveste incriminarea calomniei intre simplii cetateni si ziaristi. In opinia sa, principiul egalitatii cetatenilor ar fi "frant" daca s-ar dezincrimina calomnia prin presa, care are un impact mai mare, iar cetatenii obisnuiti ar fi incatusati pentru aceeasi fapta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.