Romania a creat un cadru legislativ solid in domeniul bancar si continua sa il imbunatateasca treptat, se arata intr-un raport realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Raportul mai arata ca Romania a inclus in legislatia

Romania a creat un cadru legislativ solid in domeniul bancar si continua sa il imbunatateasca treptat, se arata intr-un raport realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Raportul mai arata ca Romania a inclus in legislatia bancara, precum si in statutul Bancii Nationale, obiectivele si cadrul institutional pentru reglementarea si supravegherea institutiilor bancare. Faptul ca, in Romania, unica institutie abilitata sa acorde licente de functionare a institutiilor bancare si sa supravegheze activitatea acestora este BNR, constituie un plus al cadrului legislativ bancar autohton. Spre deosebire de alte state, la noi a fost adoptata o legislatie care permite examinarea bancilor comerciale de catre o autoritate de supraveghere. Mai mult, exista o legislatie cuprinzatoare care reglementeaza activitatea bancilor straine, precum si a birourilor bancilor romanesti in strainatate, in timp ce o lege contra spalarii banilor este in vigoare mai multi ani. Raportul BERD surprinde si scapari ale legislatiei romanesti. Printre acestea se numara absenta unor criterii clare pentru evaluarea achizitiilor majore si a investitiilor, inclusiv pragul si tipul operatiunilor supuse aprobarii autoritatilor de supraveghere.
In clasamentul alcatuit de BERD, Romania a fost inclusa in categoria statelor care respecta intr-un grad inalt legislatia bancara internationala, alaturi de Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Estonia, Georgia, Ungaria, Lituania, Moldova, Polonia, Slovacia si Ucraina. In Europa de Sud-Est, situatia este relativ buna, probleme mai deosebite sunt consemnate in Republica Ceha si Ungaria. Nici o tara nu respecta intr-un grad foarte ridicat legislatia bancara. In partea de jos a clasamentului BERD se afla cinci tari care respecta intr-o masura scazuta legislatia internationala in domeniul bancar: Azerbaidjan, Serbia si Muntenegru, Tadjikistan, Turkmenistan si Uzbekistan.

Imprumut BERD de 18 milioane euro

In aceeasi perioada cu redactarea raportului pozitiv despre cadrul legislativ bancar din Romania, Consiliul Director al BERD a aprobat un imprumut de 18 milioane de euro pentru finantarea unui proiect al companiei franceze Parisot, care urmeaza sa opereze la Tarnaveni doua fabrici de mobila. Din imprumutul de 18 milioane de euro acordat de institutia financiara, sase milioane de euro vor fi puse la dispozitie de banci comerciale. Investitia derulata de Parisot la Tarnaveni are o valoare totala de 40 milioane de euro si se va desfasura pe o perioada de trei ani. In afara de constructia celor doua unitati de productie, un alt obiectiv al proiectului este acela de restructurare si de modernizare a fabricii Mobilux, detinuta de compania franceza Parisot la Bucuresti. Productia celor doua noi fabrici de mobila va fi destinata pietelor din Franta, Romania, precum si altor state din vestul si estul Europei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.