Moneda europeana a revenit ieri sub pragul de 3,6 lei, in timp ce dolarul se mentine peste cel de 3 lei. "A fost o zi cu mai multe ordine de vanzare, venite in partea a doua a zilei", comenta un dealer bancar. "Euro a deschis sedinta la 3,6050 - 3,6
Moneda europeana a revenit ieri sub pragul de 3,6 lei, in timp ce dolarul se mentine peste cel de 3 lei. "A fost o zi cu mai multe ordine de vanzare, venite in partea a doua a zilei", comenta un dealer bancar. "Euro a deschis sedinta la 3,6050 - 3,61 lei, a coborat pentru ca apoi sa revina la valorile de dimineata.
Din acest moment au aparut ordinele de vanzare, la inchiderea sedintei cotatiile fiind de 3,5930 - 3,5980 lei. Nu cred ca pana la finele lunii euro va scadea mai jos de 3,55 lei, dar cursul va evolua, cu siguranta, in <>".
Potentialul monedei nationale a fost subliniat si de viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, care arata intr-un interviu ca "atractivitatea leului se va mentine ridicata in 2006. Nu doar pentru ca ne vom afla si mai aproape de integrarea in Uniunea Europeana, ci si pentru ca procesul liberei circulatii a capitalurilor se va implini total in cursul viitoarelor 12 luni. Este deci, de asteptat ca leul sa fie in continuare cautat si ca atare intrarile de valuta pentru care se va solicita schimbul in lei sa creasca".
Cursul dolarului a facut ieri un salt, datorita evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale. Daca acum doua zile euro coborase la 3,0009 lei, ieri el a crescut la 3,0102 lei.
Pe pietele europene paritatea a coborat de la 1,2010 la 1,1915 dolari, dupa ce saptamana trecuta cochetase cu pragul de 1,21 dolari.
Cresterea monedei americane s-a produs datorita informatiilor privind majorarea preturilor de productie americane, evolutie care echivaleaza cu posibilitatea cresterii dobanzii de referinta americana de la 3,75%, in prezent la 4,50 - 4,75% in primul trimestru din 2006, fata de numai 2% in Europa si aproape 0% in Japonia.
Pretul unciei de aur, calculat pe piata de la Londra s-a mentinut si ieri in apropierea pragului de 470 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.