La inceputul acestei saptamani au luat sfarsit negocierile privind componenta noului guvern german de "mare coalitie". Corespondentul la Berlin al ziarului britanic "The Financial Times" aprecia ca autoritatea Angelei Merkel, in calitatea sa de sef d

La inceputul acestei saptamani au luat sfarsit negocierile privind componenta noului guvern german de "mare coalitie". Corespondentul la Berlin al ziarului britanic "The Financial Times" aprecia ca autoritatea Angelei Merkel, in calitatea sa de sef de guvern, a fost de la inceput lezata, ea fiind nevoita sa faca fata si chiar sa accepte compromisuri cu rivalii din propria-i coalitie.
Nominalizarile facute demonstreaza ce mare pret a trebuit sa dea "baronilor" regionali pentru a le obtine suportul, in lupta dura dintre candidatii partidului sau, UCD, si cei ai social-democratilor. Cei sase ministri din partea UCD, ce se vor alatura celor opt ministri din partea SPD, nu includ decat doi aliati fideli ai Angelei Merkel, respectiv Annette Scahvan si Ursula von der Leyden, in calitatea lor de ministri ai Educatiei si, respectiv, Familiei.
Proeminentii ei rivali, in frunte cu Edmund Stoiber, presedintele Uniunii Social-Crestine (UCS), partidul "frate" al UCD in landul Bavaria, au reusit sa ia cele mai importante portofolii din cele ce le reveneau.
Stoiber, asa cum se stia deja, a primit importantul portofoliu al Economiei. Un alt politician social-crestin, Horst Seehofer, candva virulent critic al Angelei Merkel, a fost desemnat pentru functia de ministru al Agriculturii. Cu Seehofer, declara un lider al liberalilor germani, SPD va avea nu opt, ci noua ministri in viitorul cabinet. Heinrich Wilhelm Ronsoehr, membru al conducerii UCD, declara ieri, dezamagit, ca asa cum stau lucrurile,"toti cei care in trecut s-au opus accesului Angelei Merkel la functia actuala au intrat in noul guvern", ceea ce anunta vremuri grele pentru aceasta.
Un alt potential provocator de dispute in viitorul cabinet este considerat de corespondentul ziarului britanic amintit Franz Josef Jung, liderul organizatiei UCD din statul Hessa, desemnat ministru al Apararii.
Ca sa nu mai vorbim de Wolfgang Schauble, desemnat ministru de Interne, contracandidatul UCD, invins in anul 2000, al Angelei Merkel la functia de lider national al partidului. In privinta lui Thomas de Maiziere, desemnat seful personalului Angelei Merkel, nu este nici el in "ape limpezi", dat fiind ca in functia respectiva Angela il dorea pe Norbert Roettgen, unul dintre loialii sai in dezbaterile din Parlament de pana la alegeri.

Compromisuri mai mari fata de propriii aliati decat fata de SPD

Corespondentul cotidianului "The Financial Times", subliniind ca Angela Merkel a depasit limitele compromisului la alcatuirea viitorului guvern, a tinut sa releve chiar si unele detalii aparent mai putin importante, dar cu semnificatie pentru viitoarea sa guvernare deloc "senina".
El a aflat ca desi se stabilise ca intalnirea de luni, pentru definitivarea componentei cabinetului, sa aiba loc la sediul UCD, Angela Merkel a trebuit sa accepte sa se deplaseze la sediul social-democratilor. Observatorii berlinezi au interpretat acest fapt ca un nou pas inapoi dupa concesiile facute SPD-ului in privinta posturilor lor guvernamentale, chiar daca Merkel a declarat presei ca decizia respectiva reprezinta "dovada seriozitatii cu care ea a abordat chestiunea formarii noului cabinet".
Negocierile asupra programului de guvernare, cu participarea a cate 16 reprezentanti din fiecare tabara politica, vor dura pana la 12 noiembrie si este unanima parerea, la Berlin, ca ele vor fi complexe, chiar dificile. S-a aflat ca delegatia SPD va fi condusa de Gerhard Schroeder si Franz Muentefering, iar cea condusa de Angela Merkel va include si pe cei sase premieri UCD-UCS de landuri.

Reformarea pozitiei fata de UE, cheia negocierilor platformei de guvernare

Problemele-cheie la aceste negocieri vor fi cele referitoare la necesitatea aducerii deficitului bugetar la 3 la suta din PIB, reformarea sistemului fiscal, chestiunea stringenta a unei reforme pe piata muncii, inclusiv reducerea somajului si reducerea subventiilor destinate celor fara loc de munca. In politica externa, noul sef al diplomatiei, social-democratul Steinmeier, va cauta sa ajunga la un acord cu Merkel in chestiuni cum ar fi imbunatatirea relatiilor cu SUA, o "reformare" a pozitiei Germaniei fata de Uniunea Europeana, in special in contextul aderarii Turciei, careia UCD i se opune in continuare. Ambele tabere politice, sublinia corespondentul ziarului britanic amintit, au admis ca la aceste negocieri vor fi necesare compromisuri "dureroase" daca se doreste evitarea unui esec. Roman Herzog, fost presedinte al Germaniei, declara pentru "Financial Times" ca alianta actuala va trebui "sa se concentreze asupra gasirii unor solutii care sa permita o guvernare normala", in conditiile in care pozitiile dintre invingatorii in alegeri si opozitie sunt, in opinia unora, imposibil de pus de acord.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.