Ingrijorati de perspectiva sumbra a posibilitatii unui esec al negocierilor dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si firma indiana Mahindra&Mahindra, in privinta cumpararii pachetului majoritar de actiuni al Tractorului Br

Ingrijorati de perspectiva sumbra a posibilitatii unui esec al negocierilor dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si firma indiana Mahindra&Mahindra, in privinta cumpararii pachetului majoritar de actiuni al Tractorului Brasov, la sfarsitul saptamanii trecute, managerii si liderii sindicali s-au intalnit cu parlamentarii brasoveni din partea PD si PSD (ceilalti neraspunzand invitatiei).
In prealabil, deputatul Dumitru Pucheanu (PD) anunta ca, dupa ce a participat la o intalnire pe aceasta tema cu ministrul de stat Gheorghe Pogea, a cerut demiterea vicepresedintelui AVAS Gyerko Laszlo si a celorlalti oficiali insarcinati sa finalizeze negocierile si contractul cu firma indiana.
"AVAS nu numai ca nu are un plan alternativ, dar reprezentantii sai sunt total pe langa subiect, se pare ca nu au nici talent de negociatori, pentru ca nici nu stiu cum sa se descurce cu solicitarile oamenilor de afaceri indieni, majoritatea acestora fiind irealizabile. Astfel, din cele 27 de puncte de pe lista cu solicitari, doar 7 ar putea fi indeplinite. Indienii stiu ca suntem "inghesuiti" de timp - pentru ca, daca pana la 31 decembrie societatea nu va fi privatizata, conform Acordului cu FMI, va intra in lichidare - si vor ca Tractorul sa fie tratata aidoma Sidex Galati. Si, dupa parerea mea, prost nu este cel care cere, ci cel care da", a declarat Pucheanu.

Indienii cer facilitati imense

Deputatul democrat a dezvaluit si o parte dintre conditiile solicitate de firma indiana, fiind vorba de subventionarea, timp de 5 ani, a unei productii de 3.000 tractoare anual - in vreme ce pana acum s-au realizat 1.000 de tractoare si, potrivit intelegerilor Romaniei cu UE, s-a stabilit ca se va renunta la acest tip de subventii, in favoarea creditelor pentru agricultori.
De asemenea, indienii solicita ca statul roman sa plateasca salarii compensatorii pentru 1.500 salariati, ce urmeaza a fi disponibilizati, scutirea de la plata TVA timp de 5 ani, scutirea completa de taxe vamale, tot statul roman trebuind sa plateasca, in aceeasi perioada de timp, costurile utilitatilor. Situatie in care te gandesti ce vor plati "investitorii" indieni.
Deputatul Pucheanu, revoltat de incompetenta reprezentantilor AVAS, ce imping Tractorul spre lichidare, a propus solutii radicale: stabilirea unui termen precis, de preferinta 31 octombrie, pentru finalizarea negocierilor cu Mahindra&Mahindra. In caz contrar, aplicarea imediata a reorganizarii judiciare. "In acest caz se pot crea doua societati distincte: una care sa preia datoriile istorice, de peste 6.600 miliarde lei, urmand sa fie lichidata, si alta care sa continue productia de tractoare. In acest fel se vor diminua considerabil si activele societatii, suprafata reducandu-se la 30 ha, de la 140 ha acum".
La randul sau, Otilean Neagoe (PSD) a prezentat jurnalistilor raspunsul AVAS la o interpelare privind situatia societatii, complet superficial si inactual, fara nici o referire la negocierile cu firma indiana. Parlamentarii si liderii locali ai PD si PSD au decis sa-si continue, in aceasta saptamana, demersurile, dorind sa obtina o intrevedere cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru deblocarea situatiei si luarea deciziei in privinta continuarii productiei de tractoare la Brasov.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.