Desi se afla, practic, cu un picior in afara ministerului, Mircea Miclea, inca posesor al portofoliului Invatamantului romanesc pana la gasirea unui inlocuitor, a supus ieri dezbaterii publice noi proiecte pentru anul viitor, care, alaturi de cele de
Desi se afla, practic, cu un picior in afara ministerului, Mircea Miclea, inca posesor al portofoliului Invatamantului romanesc pana la gasirea unui inlocuitor, a supus ieri dezbaterii publice noi proiecte pentru anul viitor, care, alaturi de cele demarate anul acesta, sa configureze un sistem de invatamant compatibil cu cel european.
Potrivit Programului de Guvernare, ministrul Educatiei si Cercetarii a solicitat ca in bugetul destinat acestui domeniu pentru 2006 sa fie finantate inca trei mari proiecte, alaturi de cele initiate anul acesta - respectiv legea asigurarii calitatii in educatie, reforma doctoratului, descentralizarea invatamantului preuniversitar, formarea cadrelor didactice etc. Pentru asigurarea de sanse egale reale pentru elevii din zonele rurale si urbane, ministerul considera o prioritate construirea de campusuri scolare, formate din spatii de invatamant, ateliere de practica, spatii de cazare pentru elevi si profesori, cantina si terenuri de sport. Conform studiilor comandate de minister, este nevoie de cel putin 48 astfel de campusuri in intreaga tara. Pentru acest proiect au fost realizate programele si planul de actiune si MEdC a inceput negocierile cu mai multe organisme internationale de finantare, respectiv Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Un alt proiect considerat prioritar de actualul ministru al Educatiei este favorizarea educatiei timpurii prin reabilitarea sistemului de gradinite si perfectionarea personalului didactic din invatamantul prescolar, intervalul 0-6 ani fiind acela in care copiii se dezvolta cel mai rapid, iar daca procesul de dezvoltare este neglijat in aceasta perioada este mult mai dificila si mai costisitoare recuperarea ulterioara. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondiala, pentru un dolar investit in educatia timpurie se obtin mai tarziu beneficii de 7 dolari.
Pentru 2006, MEdC mai are in vedere informatizarea tuturor scolilor din mediul rural si conectarea acestora la Internet, proiect pentru care, de asemenea, au fost elaborate programul si planul de actiune si au inceput tratativele cu Banca Mondiala, in vederea finantarii.
Aceste proiecte sunt probabil ultimele pe care Mircea Miclea le propune dezbaterii in calitate de ministru al Eductiei, dupa ce acesta si-a dat demisia din functie saptamana trecuta, dupa ce suma pe care a primit-o de la buget pentru anul 2006 a fost mai mica decat necesarul cerut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.