Ministerul Justitiei si Camera de Comert si Industrie (CCIR) isi disputa apartenenta pentru Oficiul Registrului Comertului (ORC), ambele institutii considerandu-se indreptatite sa coordoneze activitatea ORC.
Potrivit unei decizii a Senatului p
Ministerul Justitiei si Camera de Comert si Industrie (CCIR) isi disputa apartenenta pentru Oficiul Registrului Comertului (ORC), ambele institutii considerandu-se indreptatite sa coordoneze activitatea ORC.
Potrivit unei decizii a Senatului privind proiectul de lege al Camerelor de Comert si Industrie din Romania, Camerele de Comert si Industrie (CCI) vor asigura organizarea si functionarea Oficiului Registrului Comertului si evidenta permanenta a situatiei firmelor comerciale. Hotararea Senatului o nemultumeste pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, care considera ca nu este o masura potrivita trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) din nou in subordinea Camerei de Comert, mai ales ca Romania trebuie sa se alinieze unei directive europene. "In acest moment, nu cred ca este o masura potrivita. Avem si Capitolul 5 de negociere si experienta anterioara ne-a aratat ca a fost foarte greu de lucrat in conditiile in care Registrul Comertului era impartit la Camerele de Comert", apreciaza Macovei. Ministrul Justitiei a spus ca va prezenta un document cu argumentele pentru care Registrul Comertului sa ramana in subordinea ministerului si sa nu fie preluat de CCI.
De partea cealalta, CCIR sustine ca locul Oficiul Registrului Comertului este in sistemul Camerelor de Comert. Victor Babiuc, presedintele CCIR, sustine ca nu exista nici o directiva europeana care sa solicite ca evidenta firmelor sa fie tinuta de Ministerul Justitiei.
Dimpotriva, cum anume este organizat si functioneaza Registrul Comertului este un domeniu in care Comisia Europeana nu intervine si pe care fiecare tara si-l reglementeaza dupa cum crede de cuviinta.
CCIR considera ca mentinerea in continuare a Registrului Comertului la Ministerul Justitiei este o decizie care reduce transparenta mediului economic romanesc, ingreuneaza sau face imposibila obtinerea rapida a informatiilor referitoare la firme si afaceri si mareste inutil birocratia in economie.
In opinia CCIR, Registrul Comertului poate si trebuie sa revina in organizarea Camerelor de Comert, spre binele intregii comunitati de afaceri din Romania. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a aflat cu surprindere de hotararea Guvernului.
"Registrul Comertului este necesar sa fie dirijat de un organism in care sa fie reprezentanta atat Camera de Comert si Industrie cat si organizatiile patronale reprezentative la nivel national intrucat deserveste intreaga comunitate de afaceri", sustine presedintele CNIPMMR. In opinia lui Nicolescu, o problema foarte importanta o reprezinta stabilirea unei management responsabil al Registrului Comertului in interesul firmelor cu tarife unice si la nivel minimal. Spre exemplu, sustine domnia sa, un certificat constatator eliberat de Camera de Comert si Industrie Suceava costa in anul 2000 un milion lei vechi, fata de numai 450.000 lei vechi la Camera de Comert si Industrie Bucuresti.
Pentru comunitatea oamenilor de afaceri, afirma presedintele CNIPMMR, este esential ca revenirea ORC la Camera de Comert sa nu induca stres si costuri suplimentare in mediul de afaceri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.