Reuniuni ministeriale sterile, strategii de negociere implicand mari riscuri si paralizie europeana - astfel caracterizeaza agentia Reuters performantele presedintiei britanice a Uniunii Europene la jumatatea semestrului in care detine aceasta funct
Reuniuni ministeriale sterile, strategii de negociere implicand mari riscuri si paralizie europeana - astfel caracterizeaza agentia Reuters performantele presedintiei britanice a Uniunii Europene la jumatatea semestrului in care detine aceasta functie. Iar aceste critici, este de parere comentatorul Reuters, nu se vor stinge decat daca vor fi atinse importante obiective, in special un acord asupra bugetului Uniunii largite, pe perioada 2007-2013. Este adevarat, releva agentia de presa citata, ca nu premierul Tony Blair, ci electoratul francez si cel olandez au respins Constitutia europeana, aruncand UE intr-o stare de stupoare din care nu reuseste deocamdata sa iasa. La Comisia Europeana, in ambasadele tarilor membre, la Parlamentul European sunt auzite observatii deloc pozitive la adresa manierei in care Londra conduce barca europeana in aceste momente dificile. A nu se uita faptul ca Blair a avut o primire ostila in Parlamentul European, in luna iunie, ca urmare a rolului jucat in esecul dezbaterilor asupra bugetului european. Atunci, reaminteste Reuters, intr-un discurs ce va ramane in analele Parlamentului de la Strasbourg, el a cerut europenilor sa se mobilizeze pentru a moderniza un model social european in pericol.
Apelul nu s-a bucurat de vreun raspuns. Liderul grupului "Verzilor" din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, s-a lansat intr-o suita de ironii la adresa comportamentului lui Blair. Daca lui Blair ii place sa joace cricket sau sa stea la o ceasca de ceai, este treaba lui, a spus liderul "Verzilor", dar ca presedinte al UE trebuie sa vina cu propuneri care sa stimuleze cresterea in Europa.
Diplomatii de la Bruxelles au constatat ca numeroase reuniuni importante, intalniri ale ministrilor de Externe sau de Finante ai tarilor membre s-au incheiat fara vreo decizie. Situatia este agravata, in opinia unui ambasador la Bruxelles, de faptul ca Marea Britanie nici nu face parte din zona euro, ceea ce il pune pe ministrul britanic de Finante, Gordon Brown, in situatia de a juca un rol secundar. Tony Blair nu a avut nici o initiativa care sa permita folosirea din plin a "pauzei de reflectie", decretata in luna iunie de liderii europeni, in urma dublei lovituri date Constitutiei europene in Franta si Olanda. "Sub presedintia britanica, sublinia Paolo Costa, deputat italian din grupul liberal al Parlamentului European, aceasta pauza de reflectie a evoluat in inactivitate, chiar in paralizie".
Pana si deschiderea negocierilor de aderare cu Turcia, de altfel singurul succes notabil de pana acum al presedintiei britanice, a fost insotita de critici extrem de dure din partea unor responsabili europeni. Françoise Grossete, deputata a UMP in Parlamentul European, afirma: "Multumim presedintiei britanice, al carei unic bilant va fi acela de a fi raspuns afirmativ la presiunile americane de a se accepta aderarea Turciei la UE". Interventia americana in cazul Turciei a nemultumit numeroase tari membre ale UE. Ministrul de Externe britanic, Straw, nu negocia - in acele zile tensionate - decat cu Turcia, Ciprul si Austria, care doreau alta formula de discutii cu Ankara, lasandu-i pe ceilalti ministri sa ghiceasca ceea ce se tranzactiona in numele lor, intr-un dosar atat de important.
Pe acest fond, numai un acord privind finantarea viitoare a UE va permite premierului Blair sa pretinda ca isi va incheia presedintia, in decembrie, cu succes. "Nu va reusi acest lucru, aprecia Reuters, citand un membru al Comisiei Europene ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, intreaga presedintie britanica va fi considerata un esec".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.