Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a cerut Bulgariei, vineri, sa sporeasca eficienta sistemului judiciar si sa intensifice eforturile de combatere a coruptiei si a crimei organizate, in vederea aderarii sale la UE in 2007, relateaza Medi
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a cerut Bulgariei, vineri, sa sporeasca eficienta sistemului judiciar si sa intensifice eforturile de combatere a coruptiei si a crimei organizate, in vederea aderarii sale la UE in 2007, relateaza Mediafax. Chiar in ziua vizitei lui Olli Rehn la Sofia, Parlamentul bulgar a adoptat in lectura definitiva noul Cod penal, cerut de UE, care va asigura o mai mare eficienta a sistemului judiciar. Reforma justitiei este "importanta pentru lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, care raman un adevarat <> pentru Bulgaria", a declarat Rehn. Comisarul a precizat ca Bruxelles-ul se va pronunta definitiv asupra sanselor aderarii Bulgariei la UE in 2007, in raportul din primavara. Comisarul a reprosat Sofiei "intarzierea in aplicarea legislatiei europene" dupa incheierea negocierilor care au permis semnarea in aprilie a tratatului de aderare.
UE ar putea amana cu un an aderarea Bulgariei si a Romaniei, daca cele doua tari inregistreaza prea multe intarzieri in aplicarea reformelor cerute. Chiar daca se inregistreaza o reducere a fenomenului coruptiei in viata de zi cu zi din Bulgaria, comisarul european s-a declarat "ingrijorat ca in ultimii ani nu s-a pronuntat nici o condamnare pentru coruptia la nivel inalt, in pofida informatiilor disponibile" pe aceasta tema. "Suntem dispusi sa va oferim intreg sprijinul posibil, pentru a va ajuta sa extirpati acest cancer reprezentat de crima si coruptie, dar noi nu ne putem substitui vointei politice", avertiza diplomatul, pe fondul vestilor privind intensificarea fenomenului criminalitatii organizate din Bulgaria in ultima vreme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.