Incepand de astazi intra in vigoare noul formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite. Vechile retete, prescrise inaintea zilei de astazi, raman valabile timp de 30 de zile de la data prescrierii.
''Principalul a
Incepand de astazi intra in vigoare noul formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite. Vechile retete, prescrise inaintea zilei de astazi, raman valabile timp de 30 de zile de la data prescrierii.
''Principalul avantaj al noii retete, atat pentru medici cat si pentru asigurati, este ca de acum incolo vor putea fi prescrise pe acelasi formular medicamente din toate cele trei liste de compensare A, B si C. Pentru a indeparta orice suspiciune ca vreun farmacist, profitand de necunoasterea medicamentelor de catre pacienti, ar putea elibera produse mai scumpe decat cele la pretul de referinta - compensate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in proportie de 50, 90 sau 100 la suta, in functie de lista din care fac parte - in reteta s-a prevazut o rubrica pe care trebuie s-o semneze asiguratul sau imputernicitul acestuia. Prin semnarea acestei rubrici, beneficiarul retetei isi exprima acordul clar de a achizitiona produse mai scumpe decat cele de referinta'', precizeaza reprezentantii CNAS. Totodata, pe noul formular s-au prevazut rubrici care evidentiaza mai clar care este situatia in care se afla asiguratul beneficiar al retetei - salariat, co-asigurat, pensionar, copil - si de unde a obtinut prescriptia - medic de familie sau specialist. Medicii vor nota pe reteta codul bolii de care sufera pacientul, ''iar utilizarea acestor coduri va permite evidentierea statistica a morbiditatii si a consumului de medicamente''. Fiecare reteta va fi prescrisa in trei exemplare de culori diferite.
Conform CNAS, deja au fost tiparite si distribuite catre medicii din intreaga tara 100.000 de carnete cuprinzand fiecare cate 50 de retete. Reprezentantii CNAS estimeaza ca ''astfel s-a asigurat necesarul de retete pe doua luni pentru medicii prescriptori''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.