Analisti din Berlin semnaleaza faptul ca cercurile economice din Germania s-au familiarizat deja cu ideea unui guvern de "mare coalitie", pe care acum il considera cel mai capabil de a continua reformele in economie si in plan social, dat fiind fapt
Analisti din Berlin semnaleaza faptul ca cercurile economice din Germania s-au familiarizat deja cu ideea unui guvern de "mare coalitie", pe care acum il considera cel mai capabil de a continua reformele in economie si in plan social, dat fiind faptul ca beneficiaza de o larga majoritate in forumul legislativ. In campania electorala, cercurile de afaceri germane cerusera insistent un guvern creat de UCD-UCS in alianta cu liberalii (FDP).
Acum, Klaus Zimmerman, presedintele Institutului german de cercetari economice, considera ca formula unei "mari coalitii" nu este cea mai rea solutie, in conditiile existentei unei majoritati in Legislativ. Or, guvernul actual dispune de o larga majoritate atat in Camera inferioara a Parlamentului, Bundestagul, cat si in cea superioara, Bundesratul.
Puternica gratie acestei sustineri, afirma observatori berlinezi, Angela Merkel ar putea reusi acolo unde Gerhard Schroeder a esuat in a duce la capat programul sau de reforme. Caci o Germanie cu un somaj cronic foarte ridicat si cu o situatie financiara critica avea nevoie de reforme: de reforma a fiscalitatii intreprinderilor, de reducere a impozitelor asupra salariilor, de asanarea finantelor publice, de revizuirea sistemului de pensii si a celui de asistenta medicala.
Lista cererilor cercurilor economice este lunga si noul guvern, bazat prin natura sa pe compromisul intre doua programe opuse in multe dintre punctele lor, nu le va putea satisface pe toate.
De remarcat faptul ca, inca de la primele reuniuni, exploratorii, Merkel si Schroeder au ajuns la un prim acord - de a se simplifica sistemul fiscal german. Semne pozitive au aparut si in privinta desemnarii titularilor portofoliilor ministeriale, in sensul unor concesii fata de puternica Federatie a industriasilor germani.
Ea a cerut ca portofoliile Economiei si al Muncii sa fie separate. Portofoliul Economiei va reveni lui Edmund Stoiber (UCS), iar cel al Muncii, social-democratilor, initiatorii reformelor pe piata muncii, asupra careia ambele tabere politice sunt de acord sa fie continuata. Finantele, portofoliu extrem de delicat din cauza sarcinilor dificile ce-i revin, vor ramane Stangii.
Joaquin Almunia, comisarul european pentru probleme economice si monetare, aprecia ca o "mare coalitie" este cea mai capabila sa redreseze situatia financiara a Germaniei, cu un deficit inca mai mare de 3 la suta, limita stabilita prin Pactul de Stabilitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.