Lamentatia lu' Miclea
Miclea, ministrul martir al Educatiei a remis Parlamentului, ieri, Raportul anual despre starea invatamantului, in care atrage atentia asupra slabei finantari si a calitatii slabe a educatiei, subliniind ca rezolvarea problemelor depinde de sustinerea politica si financiara asigurata sistemului. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), raportul raspunde direct cerintelor incluse in Legea Invatamantului potrivit carora ministrul Educatiei trebuie sa remita anual un astfel de document Parlamentului, pana la data de 15 octombrie. Potrivit MEdC, "in contextul unei noi legislaturi, raportul are si o importanta dimensiune politica", intrucat isi "propune evaluarea, dupa noua luni, dintr-o perspectiva sistemic-obiectiva, a modului de aplicare a programului de guvernare in domeniul educatiei". MEdC sustine ca, in premiera, raportul face o analiza detaliata a sistemului de invatamant pe baza unui set national de indicatori, elaborat conform sistemelor internationale. (M.J.)
Bani pentru liceu
Elevii inscrisi la cursurile de zi ale invatamantului liceal, care provin din familii cu venituri reduse, vor primi un sprijin financiar lunar de 180 de lei noi lunar (1,8 milioane de lei vechi). Cuantumul ajutorului acordat este valabil pentru perioada anului scolar 2005-2006, iar sprijinul financiar este destinat elevilor care urmeaza cursuri de zi, liceul sau scoala de arte si meserii. Beneficiarii programului sunt elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 1.500.000 lei, precum si elevii care beneficiaza de o masura de protectie. Sprijinul financiar se acorda pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma si pe perioada practicii in productie. (C.S.)
Trafic redeschis
"CFR" SA anunta ca circulatia feroviara intre statiile Adjud-Pufesti (linia Ploiesti-Vicsani), a fost redeschisa ieri, la ora 11.00, si pe firul II, cu restrictie de viteza de 15 km/h. In urma caderilor masive de precipitatii din luna iulie, circulatia feroviara intre statiile Adjud-Pufesti a fost intrerupta pe ambele fire de circulatie, ca urmare a distrugerii podurilor si a terasamentului caii ferate intre km 238+724-240+823, traficul feroviar pe firul I fiind redeschis pe 26 septembrie 2005. (C.P.)
Recuperatorul RADET
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) se afla in perioada de recuperare a creantelor de la abonatii sai, conducerea regiei fiind hotarata ca, in aceasta iarna, sa inchida si caldura datornicilor, dupa ce le-a taiat apa calda, dar i-a pasuit in iarna trecuta. Potrivit secretarului general Mihail Popescu, RADET avea de incasat, la finele lunii august, creante in valoare de 1100 miliarde lei (110.000 RON), peste 80% din aceasta suma fiind datorata de asociatiile de proprietari. "Mai avem de primit sume mai reduse, de la firme si agenti economici mai mici, procedura standard de recuperare fiind somarea datornicilor, in paralel cu actiunea in instanta si inchiderea furnizarii apei calde", ne-a precizat el. RADET este presat de Termoelectrica, fata de care are datorii istorice, de mii de miliarde de lei, datorii care genereaza in continuare alte datorii, chiar daca exista un plan de reesalonare. Secretarul general al RADET a precizat ca in foarte multe cazuri RADET cumpara energie termica la pretul nou stabilit de Termoelectrica, dar vindea populatiei la pretul vechi, ceea ce atragea automat datorii. Recent, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a precizat ca ELCEN, cel mai mare producator de energie electrica si termica prin centrale termoelectrice ar putea prelua RADET daca aceasta nu-si plateste datoriile in valoare de circa 7000 miliarde lei vechi. Seres a propus aceasta varianta Primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, care s-a aratat dispus ca ELCEN sa preia societatea in contul datoriilor, undeva in primavara anului viitor. (Magda SEVERIN)
Pensionarii la teatru
Primaria Sectorului 3 ii invita pe toti pensionarii la spectacolele Teatrului Evreiesc de Stat Bucuresti (str. Dr. Iuliu Barasch nr. 15), la spectacolele din perioada 15 - 30 octombrie: sambata 15 octombrie, ora 11.00 - "Si ministrii calca stramb", iar la ora 18.00 - "Tangou final"; duminica 16 octombrie, ora 11.00 - "Povestea unei banci particulare"; miercuri 19 octombrie, ora 18.00 - "Fericirea furata"; joi, 20 octombrie, ora 18.00 - "Foc in Calea Vacaresti"; duminica, 30 octombrie, ora 11.00 -"Asta-seara: Lola Blau". Din distributie ii mentionam pe actorii Maia Morgenstern, Roxana Guttman, Tudor Aaron Istator si alte nume celebre ale scenei romanesti. Pensionarii trebuie sa prezinte talonul de pensie pentru a beneficia de bilete la pret redus - 4.20 RON (42.000 ROL). (M.S.)
9507, pentru siguranta elevilor
Primaria Sectorului 3 monitorizeaza permanent unitatile de invatamant preuniversitar pe probleme care privesc ordinea si siguranta elevilor. Acest lucru se asigura de catre Politia de Proximitate si agenti de paza ai unei firme private de siguranta si ordine publica, care va efectua interventia rapida a echipajelor specializate pentru monitorizare si protectie in caz de solicitare telefonica la unitatile scolare. Interventia rapida se va face cu echipaje specializate in cel mai scurt timp, dar nu mai tarziu de 7 minute. Principalul obiectiv il constituie protejarea elevilor de fenomenul infractionalitatii si asigurarea interventiei rapide in cazul unor conflicte in interiorul si in jurul unitatilor de invatamant. Reamintim ca Primaria sectorului 3 in colaborare cu Politia de Proximitate a infiintat "Centre de paza" in scolile din sector pentru preintampinarea si combaterea vandalismului, delincventei juvenile, a consumului si traficului de droguri in randul tinerilor. "La toate cele 71 de unitati de invatamant de pe raza Sectorului 3, accesul cu autoturisme in incinta unitatii va fi restrictionat, iar paza unitatilor de invatamant va fi asigurata permanent, incepand de anul viitor, astfel incat sa fie atins obiectivul fundamental: "scoala, un loc sigur!" Un rol important in asigurarea unui mediu educational stimulativ pentru elevi il are personalul didactic si orice problema care tine de paza si siguranta elevilor poate fi anuntata fie la Directia invatamant Cultura din cadrul Primariei, la telefon 326.27.67, fie la Politia de Proximitate, care are sediu in fiecare unitate de Invatamant preuniversitar. Totodata, situatiile conflictuale pot fi semnalate de reprezentantii scolilor la telefonul dispecerului de serviciu al firmei de paza si ordine publica, tel. 9507", ne-a declarat primarul Liviu Negoita. (Magda SEVERIN)