Lordul Alan Watson of Richmond este presedinte al English Speaking Union - Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleza (ESU), care a organizat saptamana trecuta o conferinta cu tema "Engleza pentru educatie si integrarea europeana" desfasurata la Cotroceni, sub auspiciile Presedintiei Romaniei. Lordul Watson, un avocat al rolului Romaniei in acest spatiu de rascruce geopolitica are o activitatea de marca in conturarea structurilor de securitate ale noii Aliante Nord Atlantice. El este, printre multe altele, si presedinte al Burson Marsteller Europe si al CTN (Corporate Television Network), ca si al Consiliului Societatilor din Commonwealth. In plus, detine functia de membru al Comitetului Executiv al Pelerinilor. Watson ofera consultanta pentru principalele companii britanice si internationale in privinta strategiilor de comunicare ale acestora. In radiodifuziunea britanica, Alan Watson a ocupat postul de director general al BBC, ulterior devenind prezentator al emisiunii "Money Programme", difuzata de BBC2 si al emisiunii "Panorama", la BBC1. Timp de mai multi ani, el a fost autorul si prezentatorul mai multor reportaje transmise de BBC World Service, Radio 4 si LWTV. Fost presedinte al Societatii Regale de Televiziune, Alan Watson a fost responsabil cu Media in cadrul Comisiei Europene, intre 1976 si 1980. Lord Watson este profesor in numeroase universitati de renume din Marea Britanie, Statele Unite si Germania. A scris mai multe carti, printre care "Europa in risc", "Germanii: cine sunt ei acum?" si "Thatcher si Kohl: vechi rivalitati revazute". In plan international, Lordul Watson a facut parte din board-ul executiv al UNICEF si a fost membru al Parlamentului European. De asemenea, Lordul Alan Watson a asigurat o perioada presedintia Partidului Liberal din Marea Britanie ulterior devenind purtator de cuvant al liberal-democratilor din Camera Lorzilor in Afacerile Externe si ale Commonwealth-ului. In 2004, i s-a conferit Ordinul National de Merit al Romaniei.
Ce v-a facut sa deveniti interesat de Romania si cum v-ati implicat in problemele romanesti de ordin geopolitic?
Am ajuns sa ma implic in problemele Romaniei din doua motive destul de diferite. Primul a fost faptul ca am fost membru al Parlamentului European care se afla in dialog cu Guvernul Romaniei in ceea ce priveste criteriile de aderare. Atunci situatia dezbatuta privea conditiile din casele de copii din Romania si problemele referitoare la adoptiile de copii din Romania, mai ales in Statele Unite. Dl. Verheugen era implicat activ si ca parte a acestui proces mi s-a cerut sa sfatuiesc Guvernul Romaniei cum ar trebui sa decurga comunicarea in aceasta problema. De asemenea, a devenit clar faptul ca era nevoie de o lege, mai ales in ceea ce priveste adoptiile si ma bucur ca acum exista o astfel de lege.
Pana la urma, dupa cum a spus baroneasa Nicholson am ajuns un model in acest domeniu.
Intr-adevar, iar eu am lucrat indeaproape cu baroneasa Nicholson, fiind membri ai aceluiasi partid politic. Cred ca am vizitat Romania de doua sau trei ori impreuna cu Emma Nicholson. Aceasta a fost o prima parte. Anul trecut am fost onorat sa primesc o decoratie din partea Guvernului Romaniei pentru activitatea depusa de mine pentru sustinerea integrarii Romaniei. Cred ca este esential ca Romania sa adere la UE la timp si cred ca va reusi.
O alta legatura a fost realizata in 1997 cand a fost inaugurata filiala din Romania a English Speaking Union (ESU). Acum ESU depune in Romania o activitate excelenta, dupa cum s-a vazut si la conferinta pe care am avut-o aici cu 200 de elevi din intreaga tara. Adevarul este ca limba engleza este foarte importanta pentru Romania, este importanta mai ales din punctul de vedere al modernizarii. Limba engleza are o functie speciala: devine limba activitatilor din satul global. Nu inlocuieste alte limbi, ci adauga unei tari capacitatea de a comunica eficient cu restul lumii, este o lingua franca. Impresia mea a fost ca tinerii nu cred ca trebuie sa invete engleza, ci o invata pentru ca vor.
In perioada comunista de varf, cea bolsevica, la noi era impusa limba rusa in timp ce engleza devenise o limba interzisa, limba "dusmanului capitalist". Mai apoi insa, chiar sub dictatura, engleza devenise foarte populara in randul tinerilor, o limba a libertatii.
Imi amintesc de profesorii romani care imi spuneau la prima vizita aici ca au folosit Shakespeare in scoala pentru a permite oamenilor sa vorbeasca despre politica. Intr-un fel Shakespeare era un fel de cod pentru dialoguri politice.
"Romania va aduce o contributie enorma in zona"
Ati fost foarte activ si in sprijinirea aderarii Romaniei la NATO. Care credeti ca poate fi rolul Romaniei in noua Alianta Nord-Atlantica?
Prezenta Romaniei in NATO schimba Alianta. Si nu numai pentru ca Romania este o tara mare. Exista implicatii foarte serioase ale aderarii Romaniei la NATO, iar eu salut programul de reorganizare a fortelor armate romanesti. In plus, dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a achizitionat doua fregate britanice anul trecut si eu cred ca tara dvs va aduce o contributie enorma in zona, tinand cont de cunostintele si familiaritatea cu terenul.
Inclusiv prin noua agenda romaneasca privind conflictele inghetate din jurul Marii Negre?
Cred ca Marea Neagra se aseamana mai mult cu un lac interior...
Presedintele Romaniei a caracterizat Marea Neagra ca fiind un lac rusesc, ceea ce a provocat o serie de polemici din partea opozantilor sai.
Marea Neagra, la fel ca si Mediterana are viitorul de a fi o cale de navigatie internationala cu adevarat. Una dintre provocarile reale pentru Europa este ca pe masura ce Uniunea se extinde trebuie sa regandim strategia de aparare a Europei. Personal salut planificarea oricarui fel de capacitati de aparare in UE, nu ca o competitie fata de NATO ci ca o capacitate complementara. Cred ca vom fi martorii unei astfel de evolutii.
"NATO trebuie sa gandeasca in termeni regionali"
Cum vedeti problema securitatii complementare, la nivel regional?
NATO trebuie sa gandeasca in termeni regionali, astfel incat responsabilitatile sunt impartite in functie de regiuni. Adevarul este ca toti trebuie sa ne ajustam de la un sistem de gandire al Razboiului Rece, in care existau doua super-puteri cu aliatii lor, la un sistem desfasurat pe mai multe nivele, in care diferite tari acopera diferite zone.
In acelasi timp, o Uniune extinsa si un NATO extins ar trebui sa opereze pe baza relatiilor speciale din interiorul acestor organizatii. De aceea nu mi-ar placea sa vad relatii speciale, sa zicem intre "cei trei mari"- Marea Britanie, Germania si Franta care ar exclude alte tari europene. Cred ca este dificil, insa trebuie sa dezvoltam institutii care sa ne permita sa colaboram, sa ne manifestam ca un grup. Nu sunt in favoarea unei Europe rapide opusa unei Europe lente, sau a unei impartiri a Europei. Ceea ce incercam noi sa facem e sa aducem diferite natiuni impreuna, in ceva care sa insemne mai mult decat doar o asociere sau o confederatie, este vorba de o Uniune de state, asta incercam sa facem.
Ce opinie aveti fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana?
Vor fi negocieri lungi, fara indoiala. Eu sunt in favoarea aderarii Turciei. Pentru ca o tara sa adere la UE trebuie sa demonstreze ca are o democratie stabila, ca isi trateaza corect minoritatile, ca are o economie de piata capabila sa reziste pietei europene comune si ca respecta regulile statului de drept si drepturile omului.
Motivul pentru care sunt in favoarea Turciei este acelasi pentru care am sustinut celelalte extinderi, inclusiv Romania, si anume ca legislatia comunitara constituie un traseu catre modernizarea tarilor care adera. In acest fel Turcia se va adapta la legislatia comunitara, ceea ce cred ca va acorda un traseu de securitate Turciei. Imaginati-va ce ar fi insemnat colapsul URSS in lipsa Uniunii Europene, practic ne-am fi intors in secolul al XIX lea: Marile Puteri occidentale impreuna cu SUA, si pe de alta parte Rusia ar fi incercat sa obtina sfere de influenta in Europa. Cred ca ar fi fost un haos periculos.
Pe de alta parte cred ca este foarte important ca Europa sa imbratiseze o tara cu origini musulmane, care este mai degraba o societate civila decat una religioasa. Cred ca va constitui un pod al civilizatiilor.
"Rusia va trebui sa invete sa traiasca asemeni unei tari europene"
Analisti ai spatiului apreciaza ca Marea Neagra este impartita intre Turcia si Rusia, care, totodata, intretine conflictele inghetate ale zonei. Ce parere aveti despre ultimele evolutii din zona?
URSS a fost un imperiu, un imperiu comunist dar totusi un imperiu. Toate aceste republici separtiste sunt intr-un fel ramasite ale acestui imperiului. Dupa cum stim este destul de greu sa scapi de o traditie imperiala si cred ca trebuie sa admitem ca mai exista inca o parere de rau la anumiti oameni fata de ce a fost Uniunea Sovietica. Acesta este un fapt iar Rusia este o tara mare, are resurse imense umane si naturale. Este important sa respectam Rusia, sa-i respectam traditiile si cultura. Insa, acestea fiind spuse, Rusia va trebui sa invete sa traiasca asemeni unei tari europene. Iar asta inseamna ca trebuie sa-si respecte la randul ei vecinii.
"Romania este profund europeana"
Romania se afla pe calea cea dreapta pentru aderarea la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007?
Sper sa reuseasca in 2007. Cred ca va reusi, insa va trebui sa mentina presiunea ridicata. E important sa nu se ia o atitudine de genul "2007 este o data sigura" si sa se produca o relaxare. Romania mai are foarte multe de facut in domeniul economic si in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii. Cred ca modernizarea Romaniei nu se poate produce decat in cadrul Uniunii Europene. Eu nu sunt optimist, sunt realist cand spun ca este nevoie de un efort enorm din partea guvernului si a oamenilor pentru a se asigura ca Romania se va bucura de aceeasi calitate a vietii ca in Europa occidentala. Romania este profund europeana si trebuie sa-si reia locul cuvenit in Europa.