Virusul H5 a fost identificat si la Maliuc, pe bratul Sulina, in plina Delta a Dunarii, la probe prelevate de la o ledada si o gaina, a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alim
Virusul H5 a fost identificat si la Maliuc, pe bratul Sulina, in plina Delta a Dunarii, la probe prelevate de la o ledada si o gaina, a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti a izolat virusul H5, foarte probabil identic cu cel din Ceamurlia de Jos, Probele provin de la o lebada - proba sosita la analiza in data de 9 octombrie 2005 si de la o gaina - proba sosita la laborator in data de 10 octombrie. Tot ieri, localitatea Maliuc a intrat in carantina, toate pasarile domestice urmand sa fie ucise si incinerate, cu acordarea despagubirilor aferente. Va urma si dezinfectarea gospodariilor, locuitorii comunei urmand sa primeasca in scurt timp ajutoare de hrana. Predoi a precizat ca vor pleca la laboratorul de la Londra si probe de la Maliuc, pentru a stabili patogenitatea virusului.
Coletul cu virus a stat o zi in vama
Rezultatele analizelor referitoare la sub-tipul virusului de gripa aviara de la Ceamurlia de Jos vor fi cunoscute, probabil, in aceasta seara, dupa ce coletul cu probe a mai stat o zi in vamile romanesti. Dupa analize facute contra contracronometru de specialistii romani, rezultatul a venit in noaptea de miercuri spre joi, iar in dupa-amiaza zilei de joi coletul cu probe urma sa plece spre Londra, la Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara de la Weybridge, in vederea stabilirii patogenitatii (n.r. - agresivitatii) virusului. Totul s-a facut in mare graba, pentru ca rezultatul testelor de la Londra indica faptul ca virusul are sau nu impact asupra oamenilor. In cele din urma, plecarea coletului a fost amanata pentru o zi, pentru a fi indeplinite anumite proceduri vamale. "Noi am facut toate demersurile ce tineau de noi pentru ca probele sa ajunga la laboratorul din Londra. Restul este treaba Autoritatii pentru Export si Autoritatii Vamale", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, care a adaugat ca era vorba de un certificat de import din Marea Britanie, pentru ca probele sa poata intra in aceasta tara. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, coletul cu probe a fost facut strict in conformitate cu normele Organizatiei Internationale de Transport Aerian (IATA) si a fost transportat in conditii depline de securitate.
"Si in Turcia a intarziat o zi"
Coletul a fost predat transportatorului autorizat pentru transporturi speciale, joi, in vama aeroportului Otopeni, precizeaza comunicatul. "Si in Turcia, transportul cu probe a intarziat o zi", a adaugat ministrul.
Expertii romani asteapta rezultatele de la laboratorul londonez in cursul acestei seri. In Romania, analizele au aratat ca exista virusul gripei aviare, tipul H5. Laboratorul de Referinta va stabili sub-tipul acestui virus, cel mai nedorit fiind varianta N1, care poate avea impact asupra populatiei. Virusul H5N1 este responsabil de moartea a aproximativ 60 de persoane din Asia, aceasta varianta fiind identificata acum si in Turcia.
Dezastru in industria carnii de pasare
Piata romaneasca de carne de pasare inregistreaza cea mai scazuta rata, reducerea fiind mai mare de jumatate fata de cat se consuma la sfarsitul lunii septembrie. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, a precizat ca scaderea este si mai mare la oua, unde se mai consuma pana in 20% fata de 30 septembrie. "Daca ritmul continua sa fie asa de scazut, mai mult de o luna de zile nu rezistam. Este clar ca vor urma falimente in lant, se vor inchide ferme, se vor inchide companii avicole, va fi un dezastru probabil", a declarat pentru BBC, preluat de RADOR, Ilie Van. Intre timp, carnea de porc, de vita si de oaie a inceput sa se scumpeasca.
Flutur: continuati sa mancati carne
De altfel, faptul ca se poate consuma carne de pasare a fost in centrul discursului ministrului Flutur, care a participat, ieri, la o reuniune cu crescatorii de pasari si apoi si cu expertii veterinari. Mesajul ministrului a fost clar: carnea de pasare controlata sanitar veterinar existenta in magazine este buna de consumat. De aceea, populatia nu trebuie sa intre in panica. Pentru sustinerea industriei carnii de pasare, Flutur a declarat ca se va continua subventionarea ca si pana acum, in medie 150 de miliarde de lei vechi pe luna, dar sumele aferente vor fi platite cu prioritate, pentru ca producatorii sa dispuna de fonduri. Alte masuri de sprijin, financiar in special, ministrul nu a precizat. El a lasat sa se inteleaga ca principala masura benefica pentru producatorii de carne este ca romanii sa manance in continuare carne de pasare, pentru ca exporturile sunt nesemnificative. "Si astazi (n.r. - ieri) la pranz am mancat carne de pasare, dar nu am iesit la televizor sa spun", a raspuns Flutur unei intrebari, cu aluzie directa la presedintele Traian Basescu care a sustinut ca el a mancat in continuare carne de pasare, chiar daca lumea a fost panicata de reactia violenta a autoritatilor.
Vaccin pentru "gainari"
Ministrul Agriculturii a adaugat ca vor fi trimise echipe de verificare in complexele de crestere a pasarilor, astfel incat sa existe o siguranta suplimentara legata de modul de procesare a carnii de pasare. "In complexe, regimul este foarte strict. Puii sunt vaccinati cu 4 tipuri de vaccin, iar parintii cu 16 forme de vaccin. Se fac analize, se iau probe, totul in concordanta cu prevederile legislative", a mai spus Flutur. El a precizat ca va discuta cu Ministerul Sanatatii pentru ca cei peste 16.000 de oameni angajati in complexe de cresterea pasarilor sa fie vaccinati. In plus, toate cele 166 de astfel de ferme vor fi verificate pentru a vedea modul in care functioneaza. De remarcat este faptul ca aceasta industrie este una dintre cele mai avansate din Romani, din punct de vedere al tehnologiei.
Nu exista nici un caz de gripa umana in Romania
Declaratia apartine medicului Viorel Alexandrescu (foto), seful Centrului National de Referinta pentru Gripa * La Ceamurlia a fost confirmat inca un caz de infectare cu H5
Foto: Mediafax Specialistii Institutului Cantacuzino din Capitala au confirmat, ieri, prezenta virusului H5 in Ceamurlia de Jos, dupa ce au fost analizate probele trimise de Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Dorel Lucian Radu, directorul institutului. "Am primit 14 probe, extracte de organe de la pasari (gaini si rate) si trei probe ARN izolat de la ouale embrionate pe care au fost insamantate produsele patologice. Rezultatele obtinute de expertii Institutului Cantacuzino au fost similare cu cele obtinute in Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala cu o zi in urma, desi au fost utilizate metode de lucru diferite" , a explicat directorul Radu. El spune ca virusul H5 a fost identificat la ambele pasari, respectiv gaina si rata, de la care au fost prelevate mai multe probe. In aceste conditii, dupa ce a fost facuta confirmarea de H5, urmeaza, la laboratorul de la Weybridge - care a preluat virusurile izolate - sa identifice care este proteina specifica virusului gripal. "Am putea incerca si noi, dar probele apartin exclusiv Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala", a declarat medicul Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa. "Suntem gata sa analizam orice proba care inseamna o suspiciune de gripa aviara. Acesta maladie apare foarte greu la om. Cei mai expusi riscului imbolnavirii sunt proprietarii de pasari, fermierii, cei care sacrifica pasari", a adaugat medicul. El spune ca, in Romania, cei care sacrifica pasarile au fost vaccinati si sunt foarte bine pregatiti, pentru a evita riscul imbolnavirii.
Vaccinul nu previne gripa aviara
"Vaccinul uman nu previne gripa aviara, ci doar situatia de infectie concomitenta intre un virus uman si unul aviar, care ar putea fi favorizata in cazul persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. In plus, in sezonul gripal care a inceput circula virusurile umane. Prezenta acestora ar putea determina combinarea cu virusul aviar si aparitia unui virus reasortant, nu mutant. Acest virus reasortant ar putea fi transmis usor de la om la om. Infectiile umane de care s-a vorbit s-au produs prin transmiterea directa a virusului. Virusul aviar nu este adaptat la om, dar se poate adapta in urma acestei infectii. Acesta ar fi inceputul pandemiei de gripa", a explicat seful Centrului National de Referinta pentru Gripa.
In prezent, circula virusul uman. Nu exista nici un caz de gripa umana, ci doar cateva cazuri de viroze respiratorii. "Insistam sa fie trimise probe spre analiza la Cantacuzino. Oamenii s-au speriat si medicii din teren s-au speriat. Este bine sa fim in alerta, sa fim pregatiti pentru orice situatie. Pentru ca din aceste cazuri pot fi 99% false si poate unul la 1% nu. Diagnsoticul de gripa aviara poate fi pus in Institutul Cantacuzino. In institutie exista garda permanenta care poate primi probe, iar toti angajatii au fost vaccinati impotriva gripei umane. Virusurile care dau mari probleme sunt cele de tip A. Ele pot da probleme atat la om, cat si la animale. Este vorba de o grupa mai mare, unde intra si virusurile aviare si porcine si cabaline, de aceea, practic, toate animalele pot fi dezinfectate. Virsurile umane au variabilitate redutabila, mai mare, cu mutante anuale, in timp ce cele aviare au o rata de modificare mai lenta", a conchis medicul Alexandrescu. (Carmen POPESCU)
Noua turci suspecti de SAR
Acestia s-au aflat in contact cu porumbeii din orasul Turgutlu, din vestul tarii
Foto: EPA Noua persoane sunt tinute sub observatie intr-un spital din Turcia, unde li se fac teste de sange pentru a vedea daca nu s-au contaminat de gripa aviara, dupa moartea unui numar din porumbeii de care se ocupau, informeaza Rompres. Cele noua persoane care s-au aflat in contact cu porumbeii in orasul Turgutlu din vestul Turciei au efectuat teste de sange dupa ce 40 dintre porumbeii lor au murit in decurs de 15 zile. "Posibilitatea de a se fi imbolnavit de gripa aviara este foarte mica", a declarat un oficial local din domeniul sanatatii. "Dar spitalul din Turgutlu a demonstrat sensibilitatea necesara" intr-o astfel de situatie, a adaugat el.
Ministerul turc al mediului si padurilor a decis ieri sa interzica vanatoarea de pasari salbatice pe teritoriul turc, dupa descoperirea in nord-vestul tarii a virusului gripei aviare H5N1. "Dupa ce virusul a fost identificat ca fiind H5N1, vanatoarea tuturor pasarilor salbatice a fost interzisa pana la un nou ordin", mentioneaza ministerul, intr-un comunicat.
Turcia este traversata de trei mari axe ale migratiei pasarilor salbatice. Cea mai importanta este cea care survoleaza Europa centrala si Balcanii, nord-vestul Turciei, unde a fost detectat virusul mortal, Mediterana orientala si valea Nilului, in Egipt. A doua ruta este situata intre Caucaz, nord-estul Anatoliei, sudul Turciei, peninsula arabica si Africa centrala. A treia ruta incepe in Ucraina si trece prin Georgia si Anatolia orientala spre Egipt.
H5N1 ar putea ucide sapte milioane de europeni
Experti europeni in problema gripei aviare au participat ieri la o reuniune de urgenta, la o zi dupa ce oficiali din domeniul sanatatii au confirmat raspandirea virusului H5N1 al gripei aviare din Asia in Europa.
Virusul H5N1 este considerat cea mai mare amenintare directa pentru sanatatea oamenilor. Expertii estimeaza ca in cazul in care virusul ar suferi mutatii si ar dobandi capacitatea de a infecta oameni cu usurinta, devenind contagios, peste 25 de milioane de persoane s-ar putea imbolnavi grav iar 7 milioane si-ar putea pierde viata.
Tarile europene si-au intarit controlul la granite in ceea ce priveste importul de pasari vii si de produse derivate, insa se tem ca adevarata amenintare o reprezinta pasarile migratoare purtatoare ale acestei boli.
Uniunea Europeana studiaza de asemenea noi masuri preventive care sa limiteze contactul intre pasarile salbatice si cele de curte in anumite zone de risc, pentru a evita astfel propagarea gripei aviare, a informat vineri Comisia Europeana.
Autoritatile veterinare ungare examineaza circa 9.000 de pasari domestice si 2.000 de pasari salbatice pentru a determina daca au fost infectate cu virusul gripei aviare, a declarat seful autoritatii veterinare din Ungaria, Miklos Suth.
Testele efectuate la o asemenea scara vor lamuri daca Ungaria a fost afectata de virsul gripei aviare, a spus Miklos Suth. (D.E.)
UE va sprijini financiar Romania
Comisia Europeana va acorda Romaniei un sprijin financiar pentru depasirea problemelor aparute dupa semnalarea cazurilor de gripa aviara, insa este dificil de estimat in acest moment valoarea exacta a sumei, a declarat, ieri, la Bucuresti, comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite. "Comisia va sprijini financiar Romania. Gripa aviara este o problema a Europei, nu numai a Romaniei, tara care este in proces de aderare la Uniunea Europeana. Comisia a decis blocarea importurilor de produse avicole provenite din Romania si Turcia", a afirmat Grybauskaite. Ea a precizat ca aceeasi masura va fi aplicata tuturor tarilor, inclusiv celor membre UE, in situatia in care va fi detectat virusul gripei aviare. (A.G.C.)
Roche detine licenta de fabricatie a unui medicament-minune impotriva pandemiei de gripa aviara
Enigmaticul Tamiflu
Singurul medicament capabil sa faca fata unei pandemii de gripa aviara, Tamiflu, a fost descoperit de catre Gilead Sciences, un laborator californian. Licenta de comercializare exclusiva apartine laboratoarelor elvetiene Roche, si este protejata pana in 2016. Tarile asiatice amenintate cu declansarea epidemiei au cerut dreptul sa copieze molecula, insa Roche da din colt in colt. Explicatia ar fi ca "fabricarea este complexa", ca produsul final se obtine dupa 10 faze succesive, dintre care trei sunt incredintate unor societati de biotehnologii. Patru uzine produc Tamiflu: trei in Europa si una in Statele Unite. Substanta activa este extrasa dintr-o planta chinezeasca, insa, pentru a evita o ruptura de stoc, laboratoarele au recreat-o printr-un procedeu biotehnologic. Roche estimeaza ca va avea suficiente doze in momentul in care pandemia se va declansa. "Autorizatia de comercializare stipuleaza ca medicamentul nu poate fi pus in vanzare decat in perioadele gripale" - a declarat pentru Le Monde un responsabil al laboratoarelor Roche, adaugand ca se afla in discutii cu OMS pentru a creste productia. Tensiunea in jurul acestui medicament exacerbeaza conflictele de interese. Gilead a denuntat in iunie contractul de licenta acordat Roche. Pretul este, de asemenea, chiar pentru piata occidentala, destul de ridicat: 24,91 euro o cutie de 10 capsule. In orice caz, comercializarea acestui antiviral nu are nimic de-a face cu Institutul Pasteur din Paris, care se ocupa de cercetarea fundamentala si nu de productie; declaratiile repetate care vin dinspre Ministerul roman al Sanatatii, conform carora ar fi cerut Institutului Pasteur un numar de doze de Tamiflu, lasa perplecsi responsabilii de la Paris. In plus, Roche detine exclusivitatea acestui medicament si tine secrete cele trei locatii in Europa si o a patra, in SUA, in care este produs.(Fair Press)
Farmaciile se vor aproviziona cu vaccin in 10-12 zile
Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. dr. Dumitru Lupuleasa, spera ca, in 10-12 zile, farmaciile sa fie din nou aprovizionate cu vaccinuri contra gripei sezoniere. In urma aparitiei virusului gripei aviare cererile pentru vaccin antigripal s-au dublat. In cateva zile s-au vandut 1.500.000-2.000.000 de doze, iar aprovizionarea s-a facut de catre importatori pe baza comenzilor de anul trecut.
Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii a declarat ieri ca, in Romania, cererea populatiei pentru vaccinul antigripal a crescut de zece ori. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.