Senatul a trimis spre publicare la Monitorul Oficial hotararea privind bugetul propriu pe 2006, fara sa tina cont de sugestiile premierului Tariceanu, de a reduce din suma stabilita.
Decizia surprinde, in contextul in care, in urma unei discut
Senatul a trimis spre publicare la Monitorul Oficial hotararea privind bugetul propriu pe 2006, fara sa tina cont de sugestiile premierului Tariceanu, de a reduce din suma stabilita.
Decizia surprinde, in contextul in care, in urma unei discutii intre presedintele Senatului si primul-ministru, s-a convenit ca reprezentanti ai Ministerului Finantelor si ai directiilor de specialitate ale Senatului sa analizeze posibilitatea reducerii bugetului pe 2006 al acestei Camere a Parlamentului. Inaintea intrevederii, senatorul Paul Pacuraru era destul de suparat, sustinand ca specialistii trimisi de Tariceanu intarzie. Dar nici nu parea dispus sa reduca din bugetul alocat si deja votat.
Senatorul liberal a explicat ca publicarea in Monitorul Oficial s-a facut pe baza legii 500/2002 privind finantele publice, iar Senatul are dreptul sa isi stabileasca propriul buget.
Pacuraru a sugerat ca senatorii si-au aratat disponibilitatea de a discuta cu specialistii din Ministerul Finantelor la solicitarea primului-ministru, nu pentru ca ar fi avut obligatie legala. De altfel, in momentul in care Tariceanu a cerut celor doua Camere sa isi adopte bugete pentru anul 2006 egale cu cele din 2005, Pacuraru a fost unul dintre primii parlamentari care au protestat. El spunea atunci ca solicitarea premierului nu poate fi pusa in practica pentru ca Senatul trebuie sa isi poata plati facturile.
Teodor Melescanu, membru in Biroul Permanent, nu stia de publicarea in Monitorul Oficial, insa considera ca cel mai probabil este o urmare a procedurilor birocratice. Potrivit legii, un act adoptat de Senat este trimis spre publicare in Monitorul Oficial. Melescanu apreciaza insa ca acest lucru nu va reprezenta o piedica in reducerea bugetului. Dupa ce senatorii isi vor aproba noul buget, decizia publicata in Monitorul Oficial o va anula pe cea anterioara.
Nemultumit de faptul ca Senatul s-a grabit sa trimita spre publicare bugetul propriu pe 2006, fara a opera unele reduceri de cheltuieli, Tariceanu a declarat ca senatorii nu trebuiau sa se mai mute in noul sediu. "Sunt trecute in bugetul Senatului cheltuieli absolut nejustificate si exorbitante, legate de mutarea in noul sediu de la Palatul Parlamentului. Daca stiau ca fondurile necesare pentru incalzire si intretinere sunt de patru ori mai mari, trebuiau sa isi puna problema de ce se mai muta acolo", a afirmat primul-ministru.
Hotararea privind bugetul de venituri si cheltuieli al Senatului pentru anul viitor a aparut in MO, partea I, din 10 octombrie. Bugetul Camerei superioare a Parlamentului este stabilit la 123,847 milioane lei noi, din care cheltuieli curente 106,801 milioane lei noi si 17,046 milioane lei noi - cheltuieli de capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.