Pentru a doua oara consecutiv, cele cinci Societati de Investitii Financiare s-au mentinut pe primele pozitii in preferintele investitorilor, indicele BET-FI, care indica evolutia acestora atingand in sedinta de miercuri un nou maxim istoric, de 35.1

Pentru a doua oara consecutiv, cele cinci Societati de Investitii Financiare s-au mentinut pe primele pozitii in preferintele investitorilor, indicele BET-FI, care indica evolutia acestora atingand in sedinta de miercuri un nou maxim istoric, de 35.193,13 puncte, in crestere cu 1,44 la suta, fata de sedinta precedenta si cu 103,55 de procente fata de finele anului 2004.
Operatiunile derulate cu cele cinci SIF au insumat, miercuri,16,7 milioane de lei. Cele mai semnificative tranzactii au fost realizate cu SIF Oltenia - 4,9 milioane de actiuni si SIF Moldova - 3,8 milioane de lei.
Cele cinci SIF-uri au dominat si sedinta de marti a BVB, cand au acoperit peste 60 la suta din lichiditatea totala a pietei aflata pe un trend ascendent. Evolutia pozitiva a bursei s-a datorat si intrarii pe piata romaneasca de capital a fondurilor straine, fapt care, dupa opinia specialistilor a mentinut un nivel ridicat al lichiditatii. Eventualele corectii la BVB ar putea fi determinate atat de contextul regional, cat si de factori macroeconomici si politici nationale, sustin analistii.In sedinta de marti, transferurile realizate cu SIF au totalizat 24,6 milioane de lei, iar indicele BET-FI a avansat cu 0,84 la suta. SIF Oltenia si SIF Moldova au fost, marti, cele mai tranzactionate societati, cu operatiuni de 8 milioane de lei, respectiv 7,3 milioane de lei.
Cotatia SIF Oltenia a avansat cu 1 la suta, la 1,99 lei pe titlu, iar SIF Moldova s-a oprit la 1,71 lei pe actiune, in urcare cu 1,8 la suta. In prima zi a acestei saptamani, lichiditatea celor cinci SIF-uri s-a cifrat in jurul valorii de 10,4 milioane de lei, aproximativ jumatate din valoarea totala a tranzactiilor din sedinta respectiva. Actiunile SIF 2 Moldova au fost luni cele mai lichide titluri de pe piata BVB, cu tranzactii de peste 3,21 milioane RON, la un pret de inchidere de 1,68 RON pe actiune, urmate de titlurile SIF 5 Oltenia, cu tranzactii de peste 3,12 milioane RON, la un pret de inchidere de 1,97 RON pe actiune.

Doua maxime istorice pentru BET-FI

Cele cinci Societati de Investitii Financiare au ramas in topul preferintelor investitorilor, acestea acaparand saptamana trecuta peste 58 la suta din volumul valoric al bursei. Indicele BET-FI s-a apreciat fata de saptamana precedenta cu 2,38 la suta. In sedinta de joi, 6 octombrie, acest indice a atins un nou maxim istoric la 35.758,52 puncte, actionarii SIF-urilor avand un randament de 106,82 la suta in acest an. La cotatiile actuale doar titlurile SIF 2 Moldova si cele ale SIF 4 Muntenia sunt supraevaluate fata de VUAN. Totusi, VUAN-ul nu este intotdeauna cel mai important punct de reper pentru SIF-uri, mai ales ca saptamana trecuta Goldman Sachs a evaluat pachetul BCR la 4,9 miliarde euro, fiecare SIF detinand aproximativ 6 la suta din banca, SIF 5 Oltenia avand un procent ceva mai ridicat. Cresterile pe SIF-uri s-au diferentiat in functie de profitabilitatea pe actiune, mai accentuate fiind in cazul titlurilor SIF 2 Molodva si SIF 5 Oltenia, cel mai probabil aici existand si un interes mai mare pentru concentrarea actionariatului, sustin analistii bursieri.
SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au raportat noi investitii in Biofarm Bucuresti, valoarea tranzactiilor pe acestea plasandu-le pe primele doua pozitii in topul lichiditatii, cu o pondere valorica in totalul schimburilor de 21,81 la suta pentru SIF 5 Oltenia si de 19,73 procente la SIF 2 Moldova. Dar aceste doua SIF-uri au stabilit noi maxime istorice la 1,69 RON la SIF 2 Moldova si de 1,98 RON la SIF 5 Oltenia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.