Alianta DA PNL-PD se mentine in topul preferintelor electoratului, intrunind 44% din intentiile de vot, formatiunea la guvernare fiind urmata de PSD (31%), releva un sondaj OMNIBUS realizat la inceputul lunii octombrie de Centrul de Sociologie Urbana
Alianta DA PNL-PD se mentine in topul preferintelor electoratului, intrunind 44% din intentiile de vot, formatiunea la guvernare fiind urmata de PSD (31%), releva un sondaj OMNIBUS realizat la inceputul lunii octombrie de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS). Pe locurile urmatoare se situeaza PRM (11%) si UDMR (5%). Sub pragul electoral se afla PC (3%), PNG (2%), PNTCD si PIN (cu cate 1%). Potrivit aceluiasi sondaj, 40% dintre subiecti nu s-au hotarat cu cine sa voteze sau nu ar merge la urne. Desi se afla pe primul loc in clasamentul preferintelor populatiei, Alianta DA inregistreaza cea mai scazuta cota comparativ cu lunile anterioare, dinamica intentiilor de vot pentru PNL-PD reflectand o tendinta de descrestere. Pe de alta parte, principalul urmaritor al Aliantei, PSD, cunoaste o usoara crestere potrivit cercetarilor CURS. La inceputul acestei luni, distanta dintre cele doua forte politice s-a micsorat la 13 procente.
Toamna nu-i ca vara
Popularitatea liderilor politici ai Puterii, inclusiv cea a presedintelui Traian Basescu, inregistreaza, in toamna, valori mai mici decat in vara. Astfel, cei care spun ca au o "parere buna" si "foarte buna" fata de Basescu, sunt mai putini cu 11% decat in luna iunie. In topul popularitatii conduce, totusi, seful statului (60%), urmat de presedintele PSD Mircea Geoana (55%), premierul Calin Popescu Tariceanu (42%), Emil Boc (37%), C.V. Tudor (34%), Gheorghe Ciuhandu (21%), Cozmin Gusa (21%), Dan Voiculescu (21%), George Becali (20%) si Marko Bela (19%).
Unicameral si uninominal
Peste jumatate din persoanele cu drept de vot (53%) apreciaza ca Parlamentul Romaniei trebuie sa fie unicameral si sa aiba un numar redus de parlamentari (fig. a). La fel, majoritatea subiectilor (52%) chestionati de CURS opteaza pentru votul uninominal.
La comanda lui Voiculescu?
Sondajul difuzat ieri de CURS mai contine parerea romanilor cu privire la patru teme, identice cu cele promovate in dezbaterea politica de Partidul Conservator. Este vorba despre oportunitatea unei legi privind controlul averilor ilicite, a reducerii TVA la produsele alimentare de baza, a unor norme care sa sprijine capitalul romanesc si a promovarii unor masuri pentru sprijinirea intreprinderilor romanesti care fac exporturi. Majoritatea subiectilor s-a declarat de acord cu toate aceste propuneri
CURS nu precizeaza daca sondajul a fost comandat de partidul lui Dan Voiculescu, mentionand doar ca cercetarea este de tip OMNIBUS. Acest tip de sondaj se realizeaza, de obicei, la comanda mai multor clienti. Revenind la datele transmise de CURS, mentionam ca cercetarea, reprezentativa la nivel national, are o marja de eroare de +/-3%. Volumul esantionului a fost de 1050 de persoane in varsta de 18 ani si peste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.