Cantitatea de titei din productia interna a acoperit anul trecut mai putin de jumatate din consumul total si a urmat o tendinta descendenta in acest an, datele statisticilor oficiale fiind cu mult diferite de cele prezentate de presedintele Traian Ba
Cantitatea de titei din productia interna a acoperit anul trecut mai putin de jumatate din consumul total si a urmat o tendinta descendenta in acest an, datele statisticilor oficiale fiind cu mult diferite de cele prezentate de presedintele Traian Basescu.
Potrivit Institutului National de Statistica, resursele de petrol ale Romaniei au insumat anul trecut o cantitate de 12,779 milioane de tone, din care 42,7%, respectiv 5,46 milioane de tone a provenit din productia interna, iar restul din import.
Ponderea majoritara a importurilor de titei a continuat sa se manifeste si in acest an.
Astfel, in primele opt luni, consumul total a fost de 9,201 milioane de tone, din care 3,515 milioane de tone, reprezentand 38,2% din total, au fost productie interna. Importurile au totalizat 5,685 milioane de tone, conform celor mai recente informatii ale INS.
In plus, Romania a mai importat, in perioada ianuarie-august 2005, o cantitate de 581.500 de tone de produse petroliere. In anul 2004, importul de produse petroliere a fost de 1,65 milioane de tone. "Am atentionat companiile petroliere asupra catorva elemente, si eu cred ca ei au reactionat deja pozitiv. In primul rand, Romania extrage 5,5 milioane de tone de titei, ceea ce-i acopera 80% din necesar", a spus Basescu, in contextul discutiilor privind pretul carburantilor in Romania.
Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat recent ca Petrom extrage in Romania 80% din titeiul utilizat, ponderea cantitatilor importate in cele rafinate fiind de 20%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.