Sindicalistii din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si "Alma Mater" au pichetat, ieri, prefecturile si primariile din toata tara, pentru a cere un buget mai mare pentru educatie. La Bucuresti, peste 150 de profesori au solicitat alocarea u
Sindicalistii din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si "Alma Mater" au pichetat, ieri, prefecturile si primariile din toata tara, pentru a cere un buget mai mare pentru educatie. La Bucuresti, peste 150 de profesori au solicitat alocarea unui procent de 6% din PIB pe anul 2006, si elaborarea unui proiect de lege care sa asigure dublarea salariilor pana la 1 ianuarie 2007. Prezent la mitingul cadrelor didactice de la Buzau, Aurel Cornea, liderul FSLI, a spus ca anul trecut, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a initiat un proiect de lege pe baza a 200.000 de semnaturi pentru acordarea a 6% din PB pentru invatamant, dar acesta este blocat la Senatul Romaniei. La Alexandria, protestatarii au reclamat ca Guvernul, prin prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu, blocheaza majorarea salariilor personalului bugetar prin constrangerile determinate de refacerea infrastructurii si a locuintelor inundate.
Peste 50 de cadre didactice din judetul Neamt au pichetat Cladirea Palatului Administrativ, iar la Giurgiu, 150 de cadre didactice au pichetat prefectura. La Iasi au participat la protest circa 100 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si cel universitar. Reprezentantii sindicalistilor si-au motivat gestul printr-o reactie la "atitudinea de total dispret pe care Puterea o manifesta in permanenta fata de scoala romaneasca si slujitorii ei". La randul lor, profesorii bistriteni reclama neplata la timp a salariilor, precum si nedecontarea navetei pentru cei din alte localitati.
Pro sau contra demisiei lui Miclea
Profesorii protestatari au opinii diferite in privinta demisiei ministrului Miclea. Spre exemplu, in timp ce cadrele didactice de la Sfantu Gheorghe au salutat gestul acestuia, nu de aceeasi parere sunt profesorii timisoreni. Presedintele Sindicatului Liber din Universitatea Politehnica, conf. univ. ing. Ilare Bordeasu, a declarat ca ministrul Miclea trebuia sa isi dea demisia mai de mult. "Noi nu i-am cerut-o numai pentru ca nu a obtinut cei 6%, ci si pentru declaratiile facute, pentru ca pe noi, pe profesorii timisoreni, ne-a facut corupti. Acum, la plecare, a facut un act de mare nedreptate, care baga zazanie intre profesori, prin faptul ca a lasat un ordin prin care poti sa ajungi profesor numai cu contract de cercetare internationala", a declarat el, in fata prefecturii. La Sfantu Gheorghe, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant din judet, Nagy Gabor, a declarat ca saluta gestul ministrului de a-si inainta demisia de onoare. "Este in cinstea lui ca a demisionat, fiindca a promis ca se va acorda de la bugetul de stat un procent de cel putin 6% din PIB", a spus el. Si organizatia neguvernamentala "Centrul Educatia 2000+" si-a exprimat solidaritatea cu ministrul Educatiei si Cercetarii, printr-un comunicat remis redactiei.
Basescu: "Va trebui reanalizata resursa pentru educatie"
"Eu cred ca daca ma intrebati, Miclea s-a grabit putin. Ei au facut abia a doua citire a bugetului. Vor mai fi discutii. Probabil ca isi da seama ca nu va obtine acel 5% de care are nevoie ca de aer. Acum, in acelasi timp, il stiu bine pe Miclea. Este un om care este greu de presupus ca mai revine, pentru ca a realizat cat de dificil ii va fi sa si duca mandatul pe care chiar partidele Aliantei i l-au dat, sa reformeze educatia, sistemul de invatamant din Romania. Ce este cert este ca va trebui reanalizata resursa pentru educatie", a afirmat presedintele Traian Basescu, marti seara, intr-o emisiune la postul public de televiziune.
PD refuza o nominalizare la MEC
PD nu va nominaliza nici o persoana pentru postul de ministru al Educatiei si Cercetarii, in urma demisiei lui Mircea Miclea, pana la rezolvarea, pe fond, a problemei legate de educatie, ca prioritate nationala, a declarat presedintele PD, Emil Boc, citat de Mediafax. Boc a declarat ieri ca vor fi initiate discutii in cadrul Aliantei DA si in Coalitie pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa primeasca un procent apropiat de 5% din PIB. "Suma prevazuta in acest an pentru Educatie este mai mica, in cifre absolute, fata de cea de anul trecut, lucru care nu poate fi acceptat. Vom discuta la nivelul Aliantei si coalitiei pentru ca educatia sa primeasca bugetul pe care-l merita. Nu va fi 6% din PIB, acest procent urmand sa fie atins in 2008, dar, fara o cifra in jurul a 5%, nu putem considera ca educatia reprezinta o prioritate nationala", a afirmat Emil Boc. El a insistat ca demisia lui Mircea Miclea nu face parte din nici un scenariu si nu este o actiune premeditata a PD, fiind vorba doar despre o decizie unilaterala si personala a acestuia. "Domnul Miclea m-a anuntat ca demisioneaza cu zece minute inainte de a-si trimite demisia la cabinetul primului-ministru. Am incercat sa-l convig sa ramana, dar fara rezultat. Cum il cunosc eu, chiar in conditiile in care s-ar rezolva problema fondurilor pentru educatie, tot nu va reveni", a spus Boc. Liderul PD a mai declarat ca va discuta in cadrul Aliantei si coalitiei "reorganizarea prioritatilor". In opinia lui Boc, conducerea Ministerului Educatiei va fi asigurata in continuare fie de Mircea Miclea, pana la nominalizarea altui ministru, fie portofoliul va fi preluat, interimar, de un alt ministru al Cabinetului Tariceanu, insa PD nu va nominaliza nici o persoana pentru acest post pana cand nu va fi rezolvata, pe fond, problema legata de finantarea educatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.