Ieri, prefecturile din tara au fost pichetate de mii de profesori, nemultumiti de bugetul alocat educatiei pentru anul viitor. Salariatii din invatamant au amenintat cu declansarea grevei generale in scurt timp daca pentru invatamant nu va fi acordat

Ieri, prefecturile din tara au fost pichetate de mii de profesori, nemultumiti de bugetul alocat educatiei pentru anul viitor. Salariatii din invatamant au amenintat cu declansarea grevei generale in scurt timp daca pentru invatamant nu va fi acordat anul viitor 6 la suta din PIB.
Cadre didactice universitare si preuniversitare din trei federatii: Federatia Sindicatelor din Invatamant (FSI) "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" au protestat in toata tara.
Marius Nistor, preseditele executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamant (FSI) "Spiru Haret" spune ca in cursul acestei saptamani va avea loc intalnirea membrilor birourilor executive ale acestor federatii, care vor lua decizia declansarii grevei generale pe termen limitat, dupa care, daca nu se va gasi nici o solutie, se va trece la greva generala pe termen nelimitat. "Iar actiunea se va declansa mai repede decat vor fi guvernantii in stare sa discute bugetul in Parlament", a adaugat liderul sindical.
In legatura cu demisia ministrului Educatiei, Mircea Miclea, Nistor spune ca apreciaza pozitia acestuia si spera sa fie ferm pana la capat si sa nu revina asupra acestei decizii.
"Demisia este un act de curaj, demonstreaza ca domnul ministru poate avea o pozitie foarte ferma in momentul in care nu i se atribuie finantarea corespunzatoare sistemului pe care il reprezinta", adauga Nistor.
Reforma inceputa de ministrul Miclea, sustinuta de cadrele didactice, nu se poate realiza cu banii acordati de la buget, ajungandu-se la o subfinantare a educatiei, a declarat Mariana Becic, liderul FSLI Bucuresti. O delegatie a celor trei federatii a depus un memoriu la Prefectura Bucuresti, asteptand o solutionare a problemelor.

"Guvernanti mincinosi, noi flamanzi si voi luxosi"

La Arad, participantii la protest au purtat pancarte pe care erau desenate caricaturi cu Traian Basescu, cu textul "Sa traiti bine, domnilor profesori!". Pe alte pancarte erau scrise mesaje precum "Ne-am saturat de saracie" sau "Generatii de valoare vin cu dascali de valoare. Pastrati-i aici, nu in Spania!". Peste o suta de sindicalisti clujeni au cerut demisia premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrului Finantelor Sebastian Vladescu.
Ei au purtat pancarte pe care scria: "Taricene, hai la scoala si mai fa o socoteala", "Guvernanti mincinosi, noi flamanzi si voi luxosi". La Buzau, cadrele didactice au format un cordon, impiedicand accesul in sediile Prefecturii si Consiliului Judetean. La Targoviste, profesorii au manifestat in tacere, timp de o ora.

FEN: Basescu sa-l demita pe Tariceanu

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, sprijina atitudinea ministrului demisionar, Mircea Miclea, dar in acelasi timp, ii solicita public in interesul continuarii demersurilor incepute sa-si retraga demisia. "Intrucat consideram ca principalul vinovat pentru promisiunile demagogice si fara acoperire pe care le-a facut in campania electorala ca sef de partid si la investirea in functia de prim ministru este Calin Popescu Tariceanu, ii cerem presedintelui Traian Basescu sa dispuna imediat demiterea premierului", afirma presedintele FEN.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.