Romania poate dormi linistita: avem virusul, dar nu avem gripa aviara (!?), afirma specialistii. Pana la aflarea rezultatelor de laborator, populatia este indemnata la calm.
Potrivit specialistilor din cadrul Institutului de Diagnostic si San

Romania poate dormi linistita: avem virusul, dar nu avem gripa aviara (!?), afirma specialistii. Pana la aflarea rezultatelor de laborator, populatia este indemnata la calm.
Potrivit specialistilor din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), numai virusul inalt patogen al gripei aviare se constituie boala.
Stabilirea patogenitatii se efectueaza la un laborator comunitar de referinta din Marea Britanie, iar aceasta este ultima etapa a analizelor. Pana atunci trebuie insa izolat virusul, proces care necesita minimum 8-10 zile, iar acum suntem in cea de-a saptea zi de cand au fost detectati doar anticorpii virusului. Cu cat intarzie rezultatele testelor (pentru confirmarea gripei aviare, n.red.), cu atat intensitatea virusului este mai mica, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Seful sectiei Viroze Majore din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), dr. Eugen Olaru, a afirmat, la randul sau, ca "o data izolarea facuta, intr-o zi se poate spune, cu 70-80 la suta precizie, tipul de infectie".
Potrivit specialistului de la IDSA, virusul gripei aviare exista in doua variante: inalt patogen, cel care conduce la imbolnaviri in masa si impune masuri severe de carantina, si cel slab patogen, care nu este periculos, "dar prin trecere pe pasari devine inalt patogen".
"Anticorpii detectati fara izolare de virus arata ca s-a produs o infectie cu virus slab patogen, ori in primavara aceasta, ori in toamna aceasta", a adaugat dr. Eugen Olaru.

Mesaj de pace

"O singura rugaminte am catre populatie: trebuie sa fim calmi, autoritatile sunt la datorie si noi ne facem treaba", acesta a fost mesajul de pace pe care ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, l-a transmis ieri populatiei, in lupta cu gripa aviara.
Presedintele tarii, Traian Basescu l-a "tras de urechi" in seara precedenta - in cadrul unei emisiuni pe postul public de televiziune - pe ministrul Flutur, pentru modul in care s-a gestionat situatia de criza provocata de riscul gripei aviare, afirmand ca trebuia insistat pe mesajul "Situatia este sub control", pentru a fi evitata panica in randul populatiei.
Gheorghe Flutur a inteles foarte repede mesajul, astfel incat ieri, cu ocazia prezentarii bugetului Agriculturii pe 2006, s-a intrecut pe sine insusi, anuntand de cel putin cinci ori ca "mesajul pe care noi trebuie sa il transmitem este cel de linistire a populatiei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.