Conservatoarea Angela Merkel a avut deja un prim succes: a reusit sa ajunga la un acord cu SPD asupra configuratiei viitorului Guvern german. Social-democratii au primit portofolii importante - politica externa, finantele, portofoliul muncii, cel al

Conservatoarea Angela Merkel a avut deja un prim succes: a reusit sa ajunga la un acord cu SPD asupra configuratiei viitorului Guvern german. Social-democratii au primit portofolii importante - politica externa, finantele, portofoliul muncii, cel al justitiei, cel al sanatatii, al transporturilor, al mediului si pe cel al dezvoltarii.
Crestin-democratii Angelei Merkel si social-democratii lui Edmund Stoiber au primit portofoliile economiei, apararii, al afacerilor interne, al agriculturii si pe cel al educatiei si familiei.
A fost dificila impartirea portofoliilor dar, releva corespondentul Associated Press la Berlin, la fel de grea va fi si desemnarea titularilor portofoliilor. Ieri, era cunoscuta ca sigura doar desemnarea lui Edmund Stoiber la Ministerul Economiei, domeniu ce a fost piatra de temelie in campania electorala.
Cat priveste soarta lui Gerhard Schroeder, speculatiile erau multe si variate, dar se pare ca a ales sa iasa din viata politica si sa intre in lumea afacerilor. Merkel isi doreste un ministru de Externe care sa actioneze pentru imbunatatirea relatiilor cu Washingtonul, afectate negativ de pozitia lui Schroeder fata de razboiul din Irak. Ea pastreaza acum un ton mai scazut in chestiunea aderarii Turciei la UE, afirmand ca "va trebui vazut cum progreseaza negocierile pentru aderare".
"Marea provocare" a noului cancelar german in urmatorii ani este, in opinia analistilor locali, administrarea unor probleme economice si sociale ce au fost obiectul aprinsei campanii electorale.
Imperios necesare sunt reducerea somajului, care a ajuns la 11,2 la suta si care a fost printre principalele cauze ale infrangerii lui Schroeder, cresterea competitivitatii economiei si relansarea ritmului de crestere economica.
Multe promisiuni au fost facute de ambele formatiuni politice referitoare la sistemul fiscal, la piata muncii. Reformele promise vor avea de depasit dificultati la dezbaterile din Bundestag, unde UCD-UCS are doar o majoritate de patru mandate.

Reactii pozitive pe piata financiara

Ieri, dupa stirile ce anuntau clarificarea situatiei politice la Berlin, agentiile de presa semnalau o crestere la Bursa din New York a cotatiei monedei unice europene fata de dolarul american, ajungand la 1,2140 dolari, fata de 1,2125 la sfarsitul saptamanii trecute.
La Bursa din Frankfurt, indicatorul DAX30 crescuse cu 0,86 la suta. Oamenii politici europeni au respirat, si ei, usurati, dupa ce s-a pus capat incertitudinii politice intr-unul dintre membrii de baza ai UE, exprimandu-si speranta ca Angela Merkel va putea ajuta la relansarea unei Europe cu economia deja "in pana".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.