Daca vecinii nu se inteleg in legatura cu operatiunea de granituire pe cale amiabila, oricare din proprietari se poate adresa instantei pentru a-l obliga pe celalalt proprietar la granituirea proprietatilor invecinate. Actiunea adresata instantei p
Daca vecinii nu se inteleg in legatura cu operatiunea de granituire pe cale amiabila, oricare din proprietari se poate adresa instantei pentru a-l obliga pe celalalt proprietar la granituirea proprietatilor invecinate.
Actiunea adresata instantei poarta denumirea de actiune de granituire.
Titularii actiunii in granituire pot fi: proprietarul, posesorul, uzufructuarul, superficiarul, administratorul general de bunuri (tutorele) si oricare alt titular de drepturi reale.
Actiunea in granituire poate fi introdusa impotriva proprietarului fondului limitrof, dar ea poate fi de asemenea indreptata si impotriva titularului unui dezmembramant al dreptului de proprietate si chiar in contra chiriasului sau arendasului, dar numai cu introducerea in cauza si a proprietarului.
De regula, daca imobilul invecinat este un bun aflat in indiviziune, trebuie citati in proces toti coindivizarii. intre coindivizari actiunea este inadmisibila, deoarece proprietatea fondurilor limitrofe trebuie sa fie diviza.
in cazul unui litigiu de granituire, poate avea calitate de parat orice titular al dreptului de proprietate care poate fi o persoana fizica ori o persoana juridica, avand un caracter privat (societate comerciala), sau chiar statul, pentru un teren ce face parte din domeniul public sau privat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.