Virusul gripei aviare se lasa asteptat, astfel ca Romania traieste in incertitudine, dar veterinarii sustin ca premisele indica un virus destul de slab, fara impact asupra oamenilor. In aceste conditii, partea economica este cea care primeaza, tra
Virusul gripei aviare se lasa asteptat, astfel ca Romania traieste in incertitudine, dar veterinarii sustin ca premisele indica un virus destul de slab, fara impact asupra oamenilor. In aceste conditii, partea economica este cea care primeaza, transporturile cu carne din Romania fiind deja oprite la granita. Pe de alta parte, masurile de protectie instituite la nivel national, de fiecare judet in parte, sunt de luat in seama. Vaccinarea populatiei este pe primul plan, astfel ca farmaciile au facut vanzari serioase, nu se mai vand pasari vii in mai toate judetele tarii, iar gradina zoologica se viziteaza numai dupa ce vizitatorii sunt dezinfectati. Localnicii din Ceamurlia de Jos nu mai vor ca pasarile lor sa fie omorate, ca nu mai au ce manca, desi statul ii va despagubi. Guvernul a alocat 10 miliarde de lei pentru a plati despagubiri intre 60.000 si 80.000 de lei pe kilogramul de pasare sacrificata Vanatoarea pasarilor a fost oprita in toata tara, iar in judetul Tulcea la toate animalele.
Carantina doar la Ceamurlia
O singura localitate din judetul Tulcea - Ceamurlia de Jos - se afla, ieri, in carantina, in restul localitatilor (opt) in care s-au inregistrat mortalitati la pasari au fost luate masuri severe de protectie sanitar-veterinare din cauza suspiciunilor de existenta a virusului gripei aviare, a declarat, ieri, directorul DSV Tulcea, Marian Avram, informeaza Rompres. "Suspiciunea virusului gripei aviare exista in momentul de fata in trei localitati din judetul Tulcea, unde s-au inregistrat mortalitati la lebede si gaini, aceste localitati fiind Agighiol, Maliuc si Chilia" a spus Avram, subliniind ca pana in prezent au fost trimise din aceste zone catre Institutul de Diagnostic si Sanatate a Animalelor Bucuresti peste 1200 de probe. Acesta a mai precizat ca din 22 de localitati din Delta Dunarii au mai venit semnale ca s-ar fi inregistrat mortalitati la lebede, dar din verificarile efectuate de specialistii DSV doar patru s-au confirmat. Reprezentantul DSV Tulcea a dat asigurari ca situatia este, in general, stabila si ca specialistii sanitar-veterinari au luat toate masurile de prevenire in zonele suspecte de existenta gripei aviare. Pana ieri dimineata fusesera omorate circa 1300 de pasari in Ceamurlia de Jos, potrivit DSV Tulcea, din cele 45.000 cate estima ministrul Agriculturii ca ar trebui sacrificate, in vederea prevenirii gripei aviare.
Paza cu doua masini
Responsabili din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Tulcea au precizat ca masurile de carantina din Ceamurlia de Jos continua, doua autospeciale pazind cele doua cai de acces in localitate. Cat despre posibilitatea ca satenii sa paraseasca localitatea traversand campul, nu se pune problema. In schimb, satenii au inceput sa se revolte impotriva deciziei de a omori toate pasarile din localitate, ca masura de stopare a propagarii bolii. Ei au cerut ca pasarile sa fie intai vaccinate pentru a vedea care este evolutia, pentru ca sa nu ramana fara hrana. Dupa deliberari, autoritatile au decis continuarea operatiunii de ucidere a tuturor pasarilor.
Pe de alta parte, prefectul de Tulcea "asteapta verde de la Guvern" pentru ca Rezervele Statului sa fie accesate de urgenta, pentru asigurarea cu alimente a localitatii Ceamurlia de Jos. Este vorba de conserve, paine si apa.
Protectie in mai toata tara
In mai multe judete ale tarii au fost luate masuri de protectie, de la interzicerea vanzarii pasarilor vii si la instruirea veterinarilor si pana la masuri de dezinfectie la intrarea in gradinile zoologice. Oficialii DSV Constanta linistesc populatia si spun ca pasarile moarte gasite zilele trecute la Vadu Oii erau otravite cu furadan. Specialistii DSV au trimis la Bucuresti, pentru analize, cadavrele a trei pasari descoperite la marginea localitatii Vadu Oii.
Anticorpi pentru virus
Analizele pentru depistarea unui virus, inclusiv pentru virusul gripei aviare, necesita parcurgerea mai multor etape, ce presupune timp mai mare pentru realizarea acestora, a declarat Florica Durlea, consilier in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Ea a explicat ca, prima data, se procedeaza la examinarea clinica si a leziunilor, care nu dau informatii relevante despre boala. Cea de a treia etapa este examenul de laborator, pentru identificarea virusului. Prima data se stabileste existenta anticorpilor, pentru ca prezenta lor fiind determinata de virus. Specialistii au identificat anticorpi ai gripei aviare doar la pasarile moarte la Ceamurlia de Jos, nu si la alte cadavre de pasari din alte localitati. "Acum se lucreaza la izolarea virusului. Pentru gripa aviara exista si o a patra etapa - cea privind tipizarea virusului", a spus Durlea. Ea a declarat ca izolarea virusului necesita mult timp, pentru ca acesta se dezvolta numai pe celule vii, la noi pe oua embrionate speciale. "Analiza dureaza cel mult 14 zile. Se asteapta ca la sfarsitul acestei saptamani sa fie gata", a spus oficialul ANSVSA. "Rezultatele analizelor de pana acum conduc la faptul ca tulpinile de virus sunt de joasa patogenitate", a spus Durlea, ceea ce presupune ca actiunea virusului nu este foarte intensa. Dupa ce se izoleaza virusul, acesta va fi trimis la laboratorul special de la Londra pentru confirmare si tipizare. Prin tipizare se stabileste daca virusul izolat poate produce pandemii sau are actiune numai asupra pasarilor.
Britanici supervizori
O delegatie de specialisti din Marea Britanie urma sa vina, ieri, in Romania pentru a analiza masurile de prevenire a gripei aviare luate pana in prezent de autoritatile romane, informeaza Mediafax. "Expertii vor asista la masurile luate de autoritatile romane atat in ceea ce priveste activitatea de laborator, cat si cea din teren", a declarat Nicolae Stefan, directorul Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala. El a precizat ca delegatia include trei epidemiologi. Potrivit lui Stefan, expertii din Marea Britanie vor avea discutii cu reprezentanti ai ANSVSA, ai Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, dar si ai Directiei Sanitar Veterinare Tulcea.
Importuri stopate
Vanzarile de carne de pasare pe piata interna au scazut in aceste zile din cauza suspiciunii existentei virusului gripei aviare in Romania, cu toate ca deocamdata nu avem o situatie exacta in acest sens, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, informeaza Rompres. "In mod cert si exportul de astfel de produse va fi compromis in urmatoarea perioada, pentru circa 30-45 de zile, desi exporturile noastre anuale nu depaseau 4000 de tone, adica aproximativ 2% din totalul productiei", a spus Van. "Vom constata daca sunt sau nu probleme la granita din acest punct de vedere, tinand cont de faptul ca tarile din jur, Bulgaria, Ungaria si Polonia au luat masuri unilaterale de stopare a exportului din tarile suspecte de existenta virusului gripei aviare", a explicat presedintele UCPR. Cu toate acestea, firmele afiliate la UCPR nu exporta in aceste tari, principalii parteneri fiind Olanda, Marea Britanie, Germania si Grecia. "Uniunea Europeana nu a luat deocamdata oficial nici o masura in aceasta privinta", a subliniat Ilie Van, presedintele UCPR. Oficialii MAPDR si cei ai ANSVSA au anuntat populatia ca nu exista nici un pericol in privinta consumului de carne de pasare si de oua certificate sanitar veterinar.
In schimb, relatiile internationale au inceput sa aiba de suferit. Autoritatile ungare au oprit la frontiera sase transporturi de carne de pasare procesata in Romania si destinate pietei olandeze, desi materia prima provenea din Brazilia, a declarat Narcisa Georgescu, director in ANSVSA. Potrivit acesteia, actiunea Ungariei reprezinta un abuz, mai ales ca tara de origine a materiei prime este Brazilia. Carnea a fost importata pentru prelucrare termica si urma sa ajunga in Olanda. (L.M.)
In Capitala se vand pasari numai in Sectorul 1
Primariile celor sase sectoare bucurestene au intensificat, ieri, controalele in piete si in jurul acestora, pentru a elimina orice tentativa de comercializare neautorizata a pasarilor si a oualor "de tara", dar parerea edililor in privinta interzicerii vanzarii acestor produse este impartita. Astfel, in timp ce autoritatile Sectorului 1 permit comercializarea pasarilor vii, dar numai daca sunt verificate de catre medicul veterinar angajat al pietei, aceasta activitate a fost sistata in celelalte sectoare.
Primul care s-a grabit sa interzica vanzarea pasarilor este primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, care a luat aceasta decizie inca de duminica, 9 octombrie. Masura i s-a parut exagerata edilului-sef Adriean Videanu, el incercand sa-l ridiculizeze pe Ontanu: "Pentru Bucuresti nu exista nici un pericol in momentul de fata, de aceea consider ca unele masuri luate de unii primari sunt menite doar sa creeze panica, ele nefiind justificate. Interzicerea vanzari de pasari in Sectorul 2 este o decizie exagerata care nu poate fi justificata", a spus Videanu. Ieri, ceilalti primari de sector au dat dispozitii echipelor de control sa nu permita prezenta vanzatorilor ambulanti in jurul pietelor, sistand, totodata, aceasta activitate. (Magda SEVERIN)
Vaccinarea antigripala continua
Ministerul Sanatatii a distribuit, pana ieri, 223.000 de doze de vaccin antigripal in 27 de judete ale tarii: Tulcea, Calarasi, Constanta, Galati, Braila, Ialomita, Buzau, Giurgiu, Vaslui, Vrancea, Ilfov, Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Valcea. In cursul zilei de astazi, vor mai fi distribuite inca 92.000 de doze de vaccin in alte 15 judete: Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Timis si municipiul Bucuresti. Pana ieri la pranz fusese vaccinata intreaga populatie din Ciamurlia de Jos, Lunca si Maliuc.
Epidemiologii spun ca vaccinul antigripal nu are efect impotriva gripei aviare. "Facem aceasta vaccinare, intrucat dorim sa realizam protectia persoanelor, adica urmarim cresterea imunitatii organismului celor din zonele cu suspiciune de gripa aviara", a declarat, ieri, pentru Mediafax, Rodica Costinea, director in Ministerul Sanatatii. Virusul gripei aviare face parte din familia virusurilor gripale. Daca ar fi contactat acest virus s-ar putea produce mutatii, in urma combinatiei celor doua virusuri rezultand un virus patogen foarte agresiv. De aceea, se face vaccinarea antigripala, a mai spus directorul general. (C.P.)
Operatorii turistici din judetul Tulcea solicita compensatii autoritatilor
Operatorii din sectorul turistic din judetul Tulcea au solicitat autoritatilor sa adopte de urgenta solutii compensatorii pentru prejudiciile provocate de masurile luate in Delta Dunarii ca urmare a amenintarii gripei aviare, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Delta Dunarii Turism, citat de Mediafax. Operatorii considera ca turismul va fi afectat de declaratiile privind existenta gripei aviare in Tulcea si declararea carantinei, precum si suspendarea vanatorii. Totodata, Autoritatea Nationala pentru Turism a recomandat restrangerea temporara a activitatii turistice din judetul Tulcea. Membrii asociatiei sunt de parere ca modul de informare si interpretarile diferite cu privire la suspiciunea existentei gripei aviare au creat o "isterie informationala in Romania si in lume". (M.C.B.)
Avioanele participante la un exercitiu militar ocolesc zona cu risc de gripa
Avioanele participante la exercitiul bilateral romano-britanic "Lone Foil 2005", care se desfasoara pe aerodromul Mihail Kogalniceanu din Constanta, vor ocoli in timpul zborurilor zonele in care exista suspiciuni de gripa aviara. Ofiterul de relatii publice al Statului Major al Fortelor Aeriene, Mihaela Iliescu, a declarat, ieri, ca aplicatia a inceput fara probleme, avand loc deschiderea oficiala. Ea a precizat ca pilotii vor evita in special spatiul aerian al judetului Tulcea si se vor indrepta in timpul exercitiului spre zona de vest a judetului Constanta, spre poligonul Malina. Mihaela Iliescu a mai spus ca in programul exercitiului este stabilit si un zbor de recunoastere cu un elicopter Medevac care va survola zona Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, fara insa sa aterizeze pe eliportul unitatii medicale. (D.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.