Uniunea Europeana a interzis importurile de pasari si pene din Turcia, dupa ce testele au aratat prezenta virusului gripei aviare, in cazul Romaniei fiind asteptate rezultatele analizelor de laborator, a informat Comisia Europeana, transmite Mediafax
Uniunea Europeana a interzis importurile de pasari si pene din Turcia, dupa ce testele au aratat prezenta virusului gripei aviare, in cazul Romaniei fiind asteptate rezultatele analizelor de laborator, a informat Comisia Europeana, transmite Mediafax. Hotararea Comisiei nu se aplica importurilor unor produse din carne, prelucrate la temperaturi inalte, procedura prin care virusul este distrus. Oficialul european a precizat ca, in ceea ce priveste Romania, testele nu au reusit sa confirme prezenta virusului gripei aviare si pentru moment UE nu intentioneaza sa blocheze importurile. Anuntul Bruxelles-ului vine dupa ce Ungaria, Ucraina, Polonia, Grecia si Austria, ca si provincia Kosovo, au impus interdictie la importurile de pasare, produse din carne si animale vii din Romania.
Ungaria a luat prima masuri
Guvernul Ungariei a elaborat un plan de actiune impotriva gripei aviare, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Maria Vojnik, dupa informatiile potrivit carora pui si rate ar putea fi testate pozitiv la gripa aviara in sud-estul Romaniei, informeaza Rompres. La randul sau, directorul serviciului national de medicina veterinara, Laszlo Bujdoso, a avertizat persoanele care au venit recent in contact cu pasari provenind din Romania, si care prezinta simptome de gripa, sa se prezinte imediat la medic. El a declarat ca se poate calatori in siguranta in Romania. Si Bulgaria va interzice importurile de pasari si produse avicole din Romania si Turcia, din cauza riscului de gripa aviara. Situata intre Turcia si Romania, Bulgaria este considerata de analisti ca urmatorul stat in care se va raspandi gripa aviara.
Ankara continua sacrificarea a mii de pasari
Autoritatile turce din provincia nord-vestica Balikesir au trecut, in noaptea de duminca spre luni, la sacrificarea a mii de pasari, dupa identificarea cazurilor de gripa aviara, la finele saptamanii, in regiune - informeaza Rompres. Circa 2900 de pasari au fost gazate la Kiziksa, unde sambata a fost confirmat primul caz de gripa aviara din Turcia, a declarat presei subprefectul de Manyas. La randul sau, ministrul Sanatatii a dat asigurari ca situatia nu este "ingrijoratoare" pentru oameni.
Sambata, ministrul turc al Agriculturii, Mehdi Eker, a confirmat primele cazuri de gripa aviara in tara sa, intr-un sat din vestul tarii care a fost plasat in carantina. Se pare ca pasarile infectate apartineau unui fermier turc, iar 2000 ar fi murit din cauza bolii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.