Asa cum aratau sondajele de opinie din ajunul primului tur prezidential, liberalul Donald Tusk si conservatorul catolic Lech Kaczynski se vor intalni in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Polonia, a confirmat Comisia Electorala Centrala,

Asa cum aratau sondajele de opinie din ajunul primului tur prezidential, liberalul Donald Tusk si conservatorul catolic Lech Kaczynski se vor intalni in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Polonia, a confirmat Comisia Electorala Centrala, dupa numararea a 91,5 la suta din voturi.
Ieri, rezultatele - inca incomplete - erau urmatoarele: Donald Tusk - 35,8%; Lech Kaczynski - 33,8%; Andrzej Lepper - 15,6%. Turul secund, in care se vor confrunta Donald Tusk - presedinte al formatiunii liberale Platforma Civica - si Lech Kaczynski, candidat din partea formatiunii Lege si Justitie, va avea loc la 23 octombrie. Analistii locali, citati de Associated Press, au tinut sa sublinieze ca electoratul polonez a confirmat, fara dubii, orientarea spre dreapta, manifestata inca de la alegerile parlamentare din 25 septembrie.
"Sunt mandru de acest rezultat, sunt mandru de Polonia", a declarat Donald Tusk dupa aflarea primelor rezultate, anuntandu-si pentru urmatoarele doua saptamani o campanie sustinuta pentru a-si demonstra capacitatile de posibil sef de stat. Ca si in campania pentru primul tur de scutin, Tusk promite in continuare o politica liberala: privatizarea intreprinderilor publice, fiscalitate redusa si noi facilitati pentru lumea afacerilor, spre deosebire de candidatul conservator, care promite mai multa securitate pentru polonezi, printr-o interventie mai pronuntata a statului pentru a ghida economia in folosul cetateanului. Kaczynski va incerca sa se alieze cu partide politice mai mici, inclusiv cu Stanga, adepte ale programelor sale sociale si protectioniste, in speranta ca va schimba opinia electoratului.

Lech Walesa critica absenteismul

Liderul istoric al sindicatului polonez "Solidaritatea", Lech Walesa, s-a declarat nemultumit de rata scazuta de participare la alegerile prezidentiale de duminica. "Cand luptam pentru democratie, speram ca polonezii vor sti cum sa se foloseasca de ea", a declarat Walesa la postul public de televiziune, dupa inchiderea birourilor de votare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.