Chiar daca prima pagina a ziarelor din Europa a fost tinuta, ieri, de dezastrul produs de cutremurul din Asia de Sud, majoritatea publicatiilor nu au putut ignora subiectul gripei aviare ajunse pe Batranul Continent.
Publicatia EUobserver titra
Chiar daca prima pagina a ziarelor din Europa a fost tinuta, ieri, de dezastrul produs de cutremurul din Asia de Sud, majoritatea publicatiilor nu au putut ignora subiectul gripei aviare ajunse pe Batranul Continent.
Publicatia EUobserver titra "UE in alerta, dupa ce gripa aviara a lovit Romania si Turcia". Ziarul preciza astfel ca autoritatile europene din domeniul sanatatii sunt in alerta, ca urmare a informatiilor provenite din cele doua tari. "In acest weekend, in Romania s-a trecut la uciderea unui numar mare de pasari, dupa descoperirea a trei pasari infectate, in Delta Dunarii. 3400 de oameni au fost vaccinati impotriva gripei, in zona afectata, in incercarea de a stopa raspandirea virusului de la pasare la om", adauga EUobserver, amintind ca Turcia a confirmat deja primul caz de gripa aviara.
"Teroarea biologica" - astfel si-a intitulat publicatia britanica Financial Times articolul referitor la cazurile de gripa aviara semnalate de Romania si Turcia.
International Herald Tribune a titrat "Gripa aviara in Romania si Turcia", explicand ca "gripa aviara pare sa isi continue drumul spre Occident, dupa ce doua focare au fost semnalate in Europa". "Romania a informat despre primele cazuri sambata, iar Turcia duminica, cel mai probabil infestarea pasarilor avand loc ca urmare a migratiei pasarilor din Asia, in aceasta toamna", sublinia ziarul. Explicand ca nu exista probe care sa confirme ca moartea pasarilor din Romania ar fi fost cauzata de virusul H5N1, International Herald Tribune avertiza ca, daca totusi acest lucru va fi demonstrat, "ar fi pentru prima data cand virusul patrunde in Europa". De asemenea, publicatia franceza Liberation a abordat acest subiect in articolul intitulat "Turcia si Romania iau masuri impotriva gripei aviare". Conform ziarului, care trece in revista masurile adoptate in cele doua tari, UE urmareste indeaproape acest fenomen.
Ziarul spaniol El Pais anunta ca, de ieri, Comisia Europeana va interzice importul de pasari vii sau de pene provenind din Turcia, ca reactie la anuntul Ankarei privind cazurile de gripa aviara din aceasta tara. Si presa americana a informat despre gripa aviara din Romania si Bulgaria. Ziarul Boston Globe a titrat "Europa se pregateste pentru lupta cu gripa aviara". Publicatia nota ca trei cazuri de gripa aviara au fost confirmate, sambata, in Romania, la o ferma de pui din Delta Dunarii, iar autoritatile au trecut la masuri urgente. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.