Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), majoritatea firmelor mici si mijlocii anticipeaza in acest an o crestere a profitului comparativ cu anul 2004, pe fondul majorarii volumului f

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), majoritatea firmelor mici si mijlocii anticipeaza in acest an o crestere a profitului comparativ cu anul 2004, pe fondul majorarii volumului fizic al vanzarilor.
Din sondajul CNIPMMR a rezultat ca peste 81% dintre firmele intervievate estimeaza ca vor obtine profituri superioare sau identice comparativ cu anul trecut. De asemenea, peste 60% din firme anticipeaza in 2005 cresteri ale volumului fizic al vanzarilor, iar aproape 60% estimeaza majorarea volumului comenzilor. In plus, anul 2004 a adus pentru 85% dintre IMM-urile intervievate performante economice superioare sau egale cu cele obtinute in 2003.
"Desi performantele economice sunt in crestere, sunt multe discrepante ingrijoratoare intre cifrele raportate de firmele romanesti si media europeana", a declarat Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Prezent la lansarea celei de-a treia editii a Cartei albe a IMM-urilor, Chirovici a apreciat ca una dintre problemele reclamate de catre firmele intervievate a fost scaderea cererii interne.
"Firmele romanesti au o problema cu competitivitatea pe piata autohtona. Ele sunt preocupate de calitate doar pentru produsele destinate exportului", a precizat Chirovici. In ceea ce priveste evolutia mediului de afaceri, aproape 45% dintre firme apreciaza ca aceasta este stanjenitoare pentru activitatea si performantele lor.
Pe de alta parte, circa 52% dintre repondenti estimeaza ca evolutia mediului economic in perioada urmatoare va fi favorabila afacerilor. Printre dificultatile care le ingradesc activitatea, IMM-urile au indicat, in primul rand, fiscalitatea excesiva - peste 68% dintre firme.

Creditele - acces limitat

Cele mai multe dintre firme, 40% percep integrarea Romaniei in UE ca fiind o oportunitate majora pentru activitatile desfasurate. Din sondaj mai reiese faptul ca cele mai multe firme mici si mijlocii se orienteaza mai ales catre piata interna, astfel ca aproape 87% dintre repondenti au in vedere numai piata locala si nationala. Accesul la credite ramane inca limitat pentru majoritatea firmelor, peste 80% dintre intreprinzatori isi finanteaza activitatile economice din surse proprii.

Cartea alba a IMM-urilor, a treia editie

Ieri, la Clubul Diplomatilor, CNIPMMR impreuna cu ANIMMC au lansat cea de-a treia editie a lucrarii "Cartea alba a IMM-urilor".
Lucrarea cuprinde o analiza aprofundata a situatiei IMM-urilor la nivel national, sectorial, regional si judetean. Grupurile tinta carora le este destinata "Cartea alba a IMM-urilor" sunt intreprinzatorii si managerii din IMM-uri, organismele administratiei centrale si locale cu atributii in domeniul economic, dar si liderilor politici la nivel national si local. Artizanul lucrarii lansate ieri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, afirma ca studiul "Cartea alba a IMM-urilor" nu este o lucrare stiintifica, ci una pragmatica, menita sa simplifice activitatea intreprinzatorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.