Dupa o serie de intalniri si discutii tensionate intre liderii conservatorilor crestin-democrati si social-crestini, pe de o parte, si cei ai Partidului Social-Democrat, pe de alta, ieri s-a ajuns la un acord conform caruia liderul UCD, Angela Merkel
Dupa o serie de intalniri si discutii tensionate intre liderii conservatorilor crestin-democrati si social-crestini, pe de o parte, si cei ai Partidului Social-Democrat, pe de alta, ieri s-a ajuns la un acord conform caruia liderul UCD, Angela Merkel, preia functia de cancelar al unui Guvern german de "mare coalitie", au anuntat posturile germane de televiziune si agentia DPA.
La acest acord s-a ajuns, potrivit canalului de televiziune ZDF, duminica seara, la capatul unor discutii extrem de tensionate, ce s-au incheiat la miezul noptii. Angela Merkel, sustinuta de Edmund Stoiber - presedinte al Uniunii Crestin-Sociale (UCS), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (UCD), si Gerhard Schroeder, sprijinit de presedintele Partidului Social-Democrat, Franz Muntefering, au parasit sediul negocierilor, abtinandu-se sa faca declaratii presei. Cei patru oameni politici s-au intalnit din nou, ieri dimineata, cu conducerile celor doua formatiuni politice pentru a le comunica rezultatul negocierilor si a le preciza ca o noua intalnire va avea loc in dupa-amiaza aceleiasi zile, pentru a se ajunge la un acord asupra componentei Guvernului de "mare coalitie".
In privinta componentei viitorului Guvern, ziarul "Welt am Sonntag" de sambata, citat de Associated Press, relata, din surse apropiate negociatorilor, ca Gerhard Schroeder si Angela Merkel s-ar fi inteles ca partidele lor sa dispuna, fiecare, de un numar egal de ministri.
De altfel, aceasta formula a fost sustinuta public si de Gunther Ottinger, ministru-presedinte UCD al Landului Baden-Wurttemberg. PSD ar putea obtine astfel opt portofolii, in timp ce UCD-UCS doar sase, plus postul de cancelar pentru Angela Merkel, precum si cel al sefului ei de cabinet, care va avea rang ministerial. PSD a insistat pentru a primi portofoliile Externelor, Justitiei, Finantelor si cel al Muncii, asa cum s-a mai intamplat in perioada "marii coalitii" din perioada 1966-1969. Atunci, Willy Brandt a indeplinit functia de ministru de Externe, dupa care la alegerile din 1969 a obtinut functia de cancelar. Analistii berlinezi cred ca, daca in problema desemnarii cancelarului s-a ajuns in cele din urma la un acord, discutiile privind formarea Guvernului "de mare coalitie" ar putea dura, poate, mai bine de o luna de zile. Bursa din Frankfurt a reactionat imediat, pozitiv, la stirea privind desemnarea noului cancelar. Indicatorul DAX a castigat 0,8 la suta. Dar, subliniau analistii, duelul politic dintre Merkel si Schroeder a aruncat Germania intr-o incertitudine politica ce ar putea avea consecinte pe termen lung asupra economiei tarii, si asa in dificultate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.