Dupa 6 ore de dezbateri, Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de buget pe 2006. Potrivit documentului, ajuns ieri in prima lectura la guvern, veniturile bugetare pe anul viitor sunt estimate la 42.542 de milioane de lei noi, iar cheltuielile la 43.346

Dupa 6 ore de dezbateri, Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de buget pe 2006. Potrivit documentului, ajuns ieri in prima lectura la guvern, veniturile bugetare pe anul viitor sunt estimate la 42.542 de milioane de lei noi, iar cheltuielile la 43.346 de milioane de lei, rezultand un deficit de 803,8 milioane de lei.
Cam asta este tot ce-a razbatut prin usile Palatului Victoria unde ministrii s-au strans sa discute bugetul la ora 12.00, iar pana la ora 18.00 inca nu iesisera de la dezbateri.
Aceasta forma a bugetului este putin probabil sa fie adoptata de Parlament, avand in vedere ca toate ministerele au cerut suplimentarea fondurilor, argumentand ca au cheltuieli aferente integrarii.
Potrivit proiectului, apararea va avea anul viitor un buget de circa 12,149 milioane lei noi. Pentru finantarea activitatilor economice, din care fac parte si investitiile in infrastructura, este posibil ca Guvernul sa aloce 8,754 milioane lei.
Economia romaneasca va avansa, anul viitor, cu 6%, comparativ cu 5,7% in acest an, pe fondul reducerii ritmului de crestere a cererii interne si accelerarii investitiilor, potrivit prognozelor macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea proiectului de buget pentru 2006.
Avansul economic se va baza, conform estimarilor oficiale, pe marirea volumului de activitate, in special in constructii si servicii.

Scade cererea

Formarea bruta de capital fix, este prognozata ca creasca cu 12%, fata de 9,8% in 2005.
In schimb, cererea interna se va majora anul viitor cu doar 7,2%, comparativ cu 9,6% in acest an, in conditiile incetinirii ritmului in cazul consumului individual al gospodariilor de la 10,2% la 6,2% si a consumului colectiv al administratiei publice de la 3,5% la 2,5%.

Deficit de 0,5%

Deficitul bugetului general consolidat va scadea la 0,5% din PIB, fata de circa 1% din PIB in acest an, pe fondul necesitatii de a sprijini procesul de dezinflatie si reducerea deficitului de cont curent.
Ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut va creste de la 28,9% la 29,4%. Procentul detinut de impozitul pe venit si pe salarii va fi cu 0,5% mai mare fata de 2005, la 2,6% din PIB, pe fondul cresterii castigului salarial mediu brut cu 12,5% si a numarului mediu de salariati cu 2,1%.

Scad veniturile din impozitul pe profit

Ponderea impozitului pe profit va scadea de la 2,6% la 2,3%, ca rezultat al masurilor de relaxare fiscala. In pofida reducerii contributiilor de asigurari sociale cu doua puncte procentuale, acestea vor ramane capitolul cu cea mai ridicata contributie la veniturile bugetare, desi in scadere de la 9,5% la 9,3% din PIB.
Veniturile din TVA vor reprezenta 8% din PIB, fata de 7,3% in 2005, ca urmare a cresterii economice si a gradului de colectare.
In schimb ponderea accizelor va scadea de la 3,4% la 3,3%, iar cea a taxelor vamale de la 0,75 la 0,6% din PIB, in conditiile aprecierii leului si a cresterii mai reduse a importurilor.

Inflatia, 5,5%

Rata inflatiei va scadea cu doua puncte la 5,5%, iar media anuala va fi de 6,3%. Pentru perioada 2007-2009, cresterea economica anuala este prognozata la 6,3%, formarea bruta de capital fix la 12,4%, productia industriala la 5%, productia agricola la 3%. Serviciile vor avea o dinamica superioara cresterii PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.