Ieri a avut loc primul tur al alegerilor din Polonia pentru desemnarea noului presedinte al tarii. Cursa a fost extrem de stransa, lupta dandu-se, paradoxal, intre candidatii de centru-dreapta, aliati in alegerile legislative de acum doua saptaman
Ieri a avut loc primul tur al alegerilor din Polonia pentru desemnarea noului presedinte al tarii. Cursa a fost extrem de stransa, lupta dandu-se, paradoxal, intre candidatii de centru-dreapta, aliati in alegerile legislative de acum doua saptamani. Este vorba de liberalul Donald Tusk, cunoscut ca "omul cercurilor de afaceri", si conservatorul "dur" Lech Kaczynski, considerat, in urma sondajelor de ultima ora, cu mai putine sanse de a iesi invingator. Diferenta de "scor" in sondaje nu era mare, ceea ce i-a determinat pe corespondentii de presa sa avanseze ideea ca aproape sigur ei vor fi cei ce se vor confrunta intr-un al doilea tur de scrutin, la 23 octombrie. Nici unul, remarca BBC, nu era creditat, sambata seara, cu o majoritate absoluta a voturilor, dar era data ca certa intrarea lor in al doilea tur, in defavoarea celorlalte 10 personalitati de pe lista de candidati. Comentariile din ajunul scrutinului il dadeau drept sigur viitor presedinte pe liberalul Tusk, un moderat care si-a axat campania pe continuarea reformelor, folosind din plin oportunitatile oferite de statutul Poloniei de membra a UE, spre deosebire de discursurile agresive ale lui Kaczynski, concentrate aproape exclusiv la adresa "fostilor comunisti corupti" care au guvernat pana acum tara. Inchiderea urnelor era anuntata pentru aseara, orele 20,00, primele rezultate urmand a fi cunoscute azi-dimineata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.