Ancheta in dosarul "petrol contra hrana", in care pana acum au fost identificate numeroase personalitati implicate in acte de coruptie in desfasurarea programului umanitar instituit de ONU pentru ajutoarea civililor irakieni loviti de embargoul imp
Ancheta in dosarul "petrol contra hrana", in care pana acum au fost identificate numeroase personalitati implicate in acte de coruptie in desfasurarea programului umanitar instituit de ONU pentru ajutoarea civililor irakieni loviti de embargoul impotriva lui Saddam Hussein, este departe de a se incheia.
Agentia Reuters, citand surse judiciare din Paris, a anuntat ca si secretarul general al Asociatiei de prietenie franco-irakiana, Gille Munier, este acuzat de "trafic de influenta si coruperea unor persoane publice straine".
Cotidianul francez "Le Monde" informa in numarul de sambata ca Munier, 60 ani, cunoscut ca "lobbist" pro-irakian, a obtinut din partea regimului lui Saddam "cupoane" petroliere, pe care apoi le-a cedat unei societati "agreate". Aceasta din urma, ca rasplata, a finantat Asociatia de prietenie franco-irakiana.
Surprinzator, Gille Munier recunoaste aceste fapte, dar neaga acuzatia ca s-ar fi imbogatit personal de pe urma acestor afaceri.
Munier, reaminteste Reuters, este a patra personalitate franceza pusa sub acuzare in scandalul "petrol contra hrana", dupa Bernard Guillet, "mana dreapta" a fostului ministru de Interne Serge Pasqua, Serge Boidevaix, fost secretar general la Quai d'Orsay si omul de afaceri Claude Kaspereit. A fost data, de asemenea, in urmarire, Hamida Nana, o jurnalista palestiniana, a mai informat Reuters. Numele lor figureaza pe o "lista" de 11 francezi sau rezidenti francezi, anexata la raportul de ancheta al ONU, despre care se spune ca ar fi beneficiat de "favorurile" regimului lui Saddam in perioada 1996-2003. Pe lista respectiva mai figurau fostul ministru de Interne Serge Pasqua, Jean Bernard Merimee, reprezentantul permanent al Frantei la Consiliul de Securitate in perioada 1991-1995, Michel Grimard, fost membru al Consiliului national al RPR si Patrick Maugein, om de afaceri apropiat al lui Jacques Chirac.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.