In jur de 15 la suta dintre cadrele Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA), fosta SIPA, din Ministerul Justitiei, au colaborat cu fosta Securitate, ponderea acestora fiind mult mai mica decat acum cativa ani, se arata in Raportul priv
In jur de 15 la suta dintre cadrele Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA), fosta SIPA, din Ministerul Justitiei, au colaborat cu fosta Securitate, ponderea acestora fiind mult mai mica decat acum cativa ani, se arata in Raportul privind progresele Romaniei in pregatirea pentru aderarea la UE. La cererea Ministerului Justitiei, Ministerul Apararii Nationale a realizat un audit privind resursele financiare si umane ale fostului SIPA. Din punct de vedere economic, auditul a demonstrat ca DGPA nu a dispus de proceduri interne pentru controlul fondurilor alocate, neregulile depistate in alocarea actuala de fonduri nefiind semnificative. In privinta resurselor umane, auditul a aratat ca procedura de recrutare a personalului nu a fost mereu respectata, motiv pentru care Departamentul de Resurse Umane al DGPA a adoptat noi proceduri operationale. Acelasi raport releva ca, in 1997, ponderea personalului care a colaborat cu fosta Securitate era de aproximativ 40 la suta, scazand pana la aproape 15 la suta, in septembrie 2005.
Pe de alta parte, o evaluare preliminara a managementului DGPA a aratat ca 70 la suta din informatiile culese privesc detinutii sau personalul ANP, restul de 30 la suta privind savarsirea unor infractiuni de criminalitate organizata, coruptie sau infractiuni impotriva sigurantei nationale. Informatiile sunt transmise direct Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sau organelor de urmarire penala competente sa investigheze faptele respective, o copie fiind transmisa si Ministerului Justitiei. Potrivit Mediafax, din cele 153 materiale informative transmise ANP, 126 privesc penitenciarele, 12 se refera la spitalele din penitenciare, 11 la locurile de detinere pentru minori si tineri, doua la centre de reeducare si doua la centrele de training pentru personalul din penitenciare din Targu Ocna. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.