Senzatia mea este ca dramoletele si smucelile de la Cotroceni au inceput sa oboseasca. Parca imaginatia prezidentiala a secat. Se reiau teme vechi, se iese la presa aiurea in tramvai cu povesti rasuflate. Una din mutarile strategice, in acelasi regis
Senzatia mea este ca dramoletele si smucelile de la Cotroceni au inceput sa oboseasca. Parca imaginatia prezidentiala a secat. Se reiau teme vechi, se iese la presa aiurea in tramvai cu povesti rasuflate. Una din mutarile strategice, in acelasi registru populist, binecunoscut, prin care onorabilul domn Basescu a incercat sa tina prima pagina a fost bancul cu spaga. A dorit sa isi marcheze prezenta, cum fac cainii cu teritoriul. Basescu are un foarte puternic instinct al teritoriului puterii sale politice. Sa nu dea Dracu sa i-l incalci. Nu trece zi sa nu il marcheze, stiti cum. A ajuns acum sa ne ofere un apel patetic si hatru, adresat mult prea rabdatorului si naivului popor roman: de a nu mai da spaga. Asa, pur si simplu. E o foarte serioasa propunere care va duce la revolutionarea visata de T.B. pentru institutiile romanesti acum, in prag de UE. In plus are maxime sanse de reusita. Parca vad o Romanie de ingeri corecti, semanand cu Suedia. Pe plaiul mioritic, transformat in paradis cotidian, unde fiecare plateste darile la stat corect, unde banul public e folosit nu pentru imbogatirea cumnatilor si ginerilor. O Romanie unde fondurile publice nu se cheltuie pentru buzunarul propriu. Unde politica nu mai este cea mai rentabila afacere, in aceasta utopie NONSPAGA. Pentru ca nu afacerile imobiliare, ele asigura doar dublarea si triplarea capitalurilor, sunt "the big business", ci politica. Aici inmultesti banii cu zece. Am visat cu ochii deschisi cateva zile, ca si presedintele Basescu, l-am urmat ca un caine fidel, nedand spaga nimanui. M-am simtit foarte mandru de mine intr-o Romanie curata cu romani curati. Asta pana am ajuns la un ghiseu. Reveria s-a terminat, functionarul se uita la mine ca la o statuie. Ma gandeam ca nu il citeste pe Basescu in "Opere complete", si il doare in pix de ce zice zmeul Cotrocenilor. Daca nu misti din urechi, nu pune stampila. Aveam maxima nevoie de acel act in urmatoarea jumatate de ora. Ce sa ii tin teorie prostovanului cum ca e platit din banii contribuabilului, ca are un salariu prin care e obligat sa puna stampila aia nenorocita pe hartiuta mea. I-am fluturat prin fata un ziar unde aparea mare fotografia lui Basescu si titlul provocator, "Nu mai dati spaga!" S-a facut ca nu vede. Asa ca am strecurat hartiuta in euro aferenta, strict necesara nevoilor lui si omul de la ghiseu a inceput sa imi vorbeasca, si-a amintit niste formule de politete. In fine, am capatat ce am cerut. Domnul Basescu era ridiculizat de acest personaj al carui chip, in spatele unui perete de sticla, nici nu l-am zarit. Cam asta e autoritatea basesciana despre care vorbeam. Presedintele s-a lansat in prima campanie pe care sigur o va pierde. A pierdut-o deja. Da conferinte de presa cu declaratii incendiare, specialitatea casei. Lanseaza mari teme. OK. Dar realitatea lui incepe sa fie undeva alaturi. In spatele unui ghiseu este un om care are puterea. Nu are chip, nu are nume, dar face legea.
Cam asa merge treaba in Romania, fie ca e vorba de zece sau de milioane euro. Am ajuns sa ne socotim in spagi. l. Mugur Isarescu se insala. Nu leul emis de BNR este moneda nationala a Romaniei, ci spaga. Cum era Kentul pe vremea lui nea Nicu. Basescu este un imitator palid si tarziu al lui Ceausescu. E visul romanului pentru cineva care bate cu pumnul in masa. Si impuscatul a lansat campanii impotriva bacsisului, ciubucului, spagii. Ziarele s-au umplut cu frizeri care primisera 1 leu in plus din partea clientului tuns si multumit. Cu doctori care primisera una suta lei de la un proaspat tata fericit. Ba unii au infundat si inchisoarea, ca autoritatile sa dea o lectie. Zadarnic, spaga a continuat sa functioneze. De la taranul amarat care te spaguia cu o caruta de coceni sau trei lei de o tuica, pana la nomenklaturisti care se multumeau cu limuzine, conturi secrete in Elvetia. Fenomenul a crescut neabatut. Azi, tara este aceasta realitate puternica. Daca nu dai spaga, nu existi. Presupun ca fiind roman, dl Basescu a dat si a luat la randul lui, ca sa isi rezolve diverse probleme. Macar inainte de a fi presedinte. Acum nu, pentru ca totul ii vine pe tava. O armata de lingai freaca binisor clantele Cotrocenilor ca sa prinda un ciolan. Toti care spera sa faca afaceri prospere pleaca salele, se ofera, sustin cauze dragi sefului. Asa ca Basescu se poate tine de angajamentul lansat chiar de el cu surle si trambite. Excelenta Sa poate sa nu dea spaga. Dar e singurul fericit.
Sa nu mai dam spaga, romani, un an de zile! Inseamna ca vinovat nu ar fi sistemul pus pe picioare de politicieni (care obliga amaratul sa se scotoceasca prin buzunare si sa dea vamesului, functionarului), ci chiar amaratul care da. Pun pariu ca daca s-ar intampla ce vrea Basescu, Romania s-ar bloca. Ar ingheta, ar muri. De ce? Pentru ca spaga este sistemul sanguin al Romaniei de azi. Spaga mentine sistemul economiei negre - cum e jumatate din economia romaneasca. Spaga intretine veniturile fabuloase si nedeclarate ale politicienilor, i-a facut deja detinatorii unor averi de zeci si sute de milioane de euro pe multi dintre ei. Fara banii negri care circula in plicuri in Romania totul ar ingheta. Cunosc inalte personaje deasupra oricaror banuieli, in cele mai inalte functii, care au primit milioane "la jartea", cum se zice, continuand sa ne moralizeze. Fara sumele necontabilizate din buzunarul unuia si altuia, jucaria s-ar opri. Apelul lui Basescu trebuie recitit. Nu mai luati spaga voi, puternicii zilei. Poate asa ar merge ce viseaza Basescu. Dar sunt sceptic. Dati spaga si veti dormi linistiti, intram in UE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.