Serviciul Roman de Informatii a sesizat, inca din luna ianuarie a acestuia an, Parchetul General cu privire la incercarile de constituire pe teritoriul tarii a unui grup radical islamic capabil de a produce un atentat terorist.
In urma aceste

Serviciul Roman de Informatii a sesizat, inca din luna ianuarie a acestuia an, Parchetul General cu privire la incercarile de constituire pe teritoriul tarii a unui grup radical islamic capabil de a produce un atentat terorist.
In urma acesteia si a dovezilor aduse de SRI in sprijinul anchetei, procurorii instantei supreme au decis expluzarea grupului.
In 2003, la Iasi, a fost creat un grup radical islamic, condus de catre Musaab Mujalli Ahmed, structurat pe modelul unei celule de tip Al-Qaida, principalele preocupari ale acestuia fiind stabilirea de legaturi cu alte structuri similare din alte tari, precum reteaua lui Abu Musaab Al Zarqawi.
Functionarea celulei era bine structurata si se baza pe o componenta militara, una contrainformativa, una de propaganda si una financiara.
Toti membrii grupului, instruiti inclusiv in tehnici de rezistenta la interogatorii, tortura sau eventuale presiuni ale serviciilor de informatii, au depus, la constituire, un juramant de credinta fata de liderul lor, prin care se angajau sa pastreze secretul activitatilor derulate si sa nu se tradeze, sub pedeapsa mortii, in cazul in care vor fi retinuti. Baza instruirii erau scene din Jihadul din Afganistan, filmate de Musaab Mujalli Ahmed, in 1994 intr-o tabara de pregatire a Al-Qaida din aceasta tara.
La baza, s-au gasit un manual de pregatire operationala si contrainformativa al Al-Qaida, filme de propaganda ale Jihadului din Afganistan, Cecenia si Iraq, casete audio cu predici ale unor imami sauditi cunoscuti pentru afiliere la organizatia Al-Qaida, precum si CD-uri continand scenele unor actiuni teroriste derulate in Afganistan si Cecenia.
Probele cele mai importante descoperite de ofiterii de informatii au fost insa, schita unui dispozitiv exploziv si manualul aferent de construire si utilizare, precum si un CD continand fotografii ale unor baze americane din Arabia Saudita.

Sesizarea Parchetului

Decizia de sesizare a Parchetului instantei supreme a fost luata dupa interceptarea unor mesaje SMS trimise intre membrii celulei si testamentul olograf al unuia dintre membri, redactat dupa modelul martirilor. Mesajele aveau urmatorul cuprins:
"Daca va veni ziua in care voi muri si voi merge sus in cer, asa cum voi fi acolo voi scrie numele tau pe fiecare stea".
Cel de-al doilea era scris intr-o maniera cifrata: "Azi, luni 29, Alqe3da si marti este Sarbatoarea Sacrificiului... Centrul a spus asa". Ca urmare a sesizarii primite din partea Serviciului Roman de Informatii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis expulzarea din Romania a membrilor grupului.

Liderul celulei

Cetateanul saudit Musaab Mujalli Ahmed a participat in anul 1994 la un stagiu de pregatire in Afganistan intr-o tabara a Al-Qaida. Anterior stagiului de pregatire, a parasit Arabia Saudita pe traseul Bahrein - Iran - Pakistan - Afganistan. S-a inrolat in Jihadul din Afganistan la indemnul unui imam din Medina care, in trecut, activase si la Mecca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.