ani si vrea sa obtina rezidenta permanenta. 7-8 boschetari in tot orasul. "Aici e liniste, civilizatie, oamenii sunt reci, dar primitori. Nu se fura nu se insala. Au si ei boschetari, dar putini. La Rauma, de exemplu, din 40.000 de locuitori, erau
ani si vrea sa obtina rezidenta permanenta.
7-8 boschetari in tot orasul. "Aici e liniste, civilizatie, oamenii sunt reci, dar primitori. Nu se fura nu se insala. Au si ei boschetari, dar putini. La Rauma, de exemplu, din 40.000 de locuitori, erau vreo 7-8 vagabonzi pe care ii stia toata lumea", povesteste romanul, care locuieste la 500 de kilometri de Helsinki, spre Suedia: "Cu feribotul ajung imediat in cealalta tara. Aici vorbim, oricum, suedeza".
Doi insi cu averi de 100 milioane euro. Ciornei remarca faptul ca in Finlanda nu sunt oameni bogati: "Clasa de mijloc e la putere. Nu sunt decat doi oameni cu averi de peste 100 milioane euro, dar nu sunt nici saraci". Nu este profesionist si si-a luat si serviciu, la firma de constructii Terryhus: "Nu vin la meciul nationalei, nu ma lasa seful!". A facut si scoala de antrenori, asa, ca sa fie cu diploma la mana.
Minus 30 de grade Celsius iarna! Ciornei are o fetita, care s-a nascut in noiembrie 2003: "in iarna aia am ramas aici, la minus 30 de grade! Orasul in care stau are 10.000 de locuitori, dar n-are spital. Sotia a nascut la Kokkola, la 40 de kilometri, acolo unde joaca Coteanu. De obicei, plec acasa in octombrie si ma intorc in aprilie".
Cu nailonul in geam. Cristi sta in nord-vestul tarii, la Terjarv, intr-un tinut in care ziua e foarte scurta iarna, "iar vara stam cu nailonul in geam, pentru ca e lumina afara tot timpul!". Mai mult, echipa lui joaca primele cinci meciuri ale sezonului in deplasare, pentru ca vremea nu permite sa se joace acolo. Nordul Finlandei, in interiorul Cercului Polar, se afla pe taramul Soarelui de la Miezul Noptii, asa ca are parte de lumina continua in timpul verii. Numarul zilelor cu lumina continua creste cu cat esti mai spre nord. in cea mai nordica zona a Finlandei, soarele sta deasupra orizontului pentru aproximativ 2 luni si jumatate. Sudul Finlandei nu are parte de nopti albe, desi ziua dureaza aproximativ 19 ore in timpul verii.
De fotbal s-a lasat practic in 2002, "dar cei de la club s-au rugat de mine sa fiu antrenor-secund si sa mai joc pe finalurile de meci".
Despre nationala Finlandei: "Presa lor zice ca au cea mai buna generatie, dar ar trebui sa se retraga multi, pentru ca vin la lot doar ca sa-si vada prietenii. Am spus totul, nu?"


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.