La vremea socotelilor pentru anul viitor, bugetul se dovedeste extrem de sarac pentru nevoile ministerelor. Trebuie mai multi bani, si pentru investitii si pentru pregatirile de integrare, iar cheltuielile nu trebuie sa depaseasca veniturile cu mai m

La vremea socotelilor pentru anul viitor, bugetul se dovedeste extrem de sarac pentru nevoile ministerelor. Trebuie mai multi bani, si pentru investitii si pentru pregatirile de integrare, iar cheltuielile nu trebuie sa depaseasca veniturile cu mai mult de 0,5% din PIB.
Membrii Guvernului au analizat, o prima forma a proiectului de buget pentru 2006, care va fi insa modificata dupa ce ministrii au solicitat, in sedinta, suplimentarea fondurilor alocate.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat Guvernului proiectul de buget, dar toti ministrii au cerut suplimentarea fondurilor alocate, invocand necesitati financiare, in special pentru programele de integrare europeana.
"Nevoile sunt mult mai mari decat posibilitatile, iar fiecare ministru a specificat in mod expres nevoile generale si necesitatile legate in special de integrarea europeana", a spus Vladescu, la finalul sedintei.
Ministrul Finantelor a aratat ca, in aceste conditii, atat el, cat si premierul Tariceanu "au luat nota" de pozitia fiecarui minister si ca in proiectul de buget vor fi operate, in urmatoarele zile, "diverse ajustari generate de solicitarile fiecarui minister". Ministrul de resort a precizat ca intentioneaza sa respecte termenul limita de 15 octombrie privind transmiterea proiectului de buget pentru 2006 la Parlament.
Bugetul pentru anul viitor este proiectat cu un deficit de 0,5% din PIB, care sa permita mentinerea stabilitatii economice in conditiile in care se prognozeaza inca un deficit ridicat al contului curent.
Constructia bugetara pentru 2006 va constitui una dintre temele de discutii pe care autoritatile romane le vor avea, incepand cu 20 octombrie, cu expertii Fondului Monetar International.
Proiectul de buget ar trebui sa fie "asezat 100% pe proiecte" si sa cuprinda explicatii detaliate pentru fiecare destinatie a fondurilor, a declarat, presedintele Traian Basescu.
Guvernul se va intruni, luni, 10 octombrie, in sedinta speciala, pentru a discuta proiectul de buget pentru anul viitor.

Nesimtire la Senat

Senatul si-a aprobat ieri, in plen, propriul buget pe anul 2006, in valoare de 1.238 de miliarde de lei vechi, desi Guvernul recomandase o limita a cheltuielilor bugetare de 873 de miliarde de lei vechi pentru Camera superioara a Parlamentului.
In favoarea bugetului au fost exprimate 79 de voturi, unul impotriva si o abtinere. In proiectul de buget este inclus un fond de protocol de 62 miliarde de lei.
Pentru 2005, Senatul a avut un buget de 870 de miliarde de lei vechi. Chestorul Senatului, Ion Chelaru (PSD) a atras atentia ca masinile de la birourile parlamentare din teritoriu au parcurs mai mult de 150.000 km, impunandu-se inlocuirea de urgenta a acestora.
Liderul grupului PRM, Gheorghe Funar, a lansat un apel Guvernului sa modifice Ordonanta 67/2005 care sisteaza investitiile in institutiile bugetare pana la sfarsitul anului, modificare menita sa permita inlocuirea acestor autoturisme.
Pe de alta parte, Gavrila Vasilescu (PC) a apreciat oportuna cumpararea de laptop-uri pentru senatori, in locul autoturismelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.