Ieri, de Ziua Mondiala a Educatiei, mai mult de 2.000 de cadre didactice din peste 30 de judete au protestat in centrul Capitalei fata de subfinantarea Educatiei, cerand majorarea salariilor. Dascalii sibieni s-au imbracat in negru in semn de doliu p

Ieri, de Ziua Mondiala a Educatiei, mai mult de 2.000 de cadre didactice din peste 30 de judete au protestat in centrul Capitalei fata de subfinantarea Educatiei, cerand majorarea salariilor. Dascalii sibieni s-au imbracat in negru in semn de doliu pentru invatamantul romanesc, pe care il considera "cu un picior in groapa".
Sindicalistii au cerut demisia ministrului Educatiei, Mircea Miclea, pe care il considera principalul vinovat pentru situatia actuala in care se afla invatamantul romanesc si au amenintat ca, in cazul in care nu se va tine cont de solicitarile lor, vor intra in greva generala pe termen nelimitat. Dupa un miting care a durat mai mult de o ora in Piata Revolutiei, sindicalistii s-au indreptat la pas spre sediul Guvernului. Dascalii au purtat cu ei o cruce din lemn pe care scria "Invatamantul romanesc - decedat in 2005", dar si o fanfara care canta muzica de inmormantare. Ei au trecut prin centrul orasului scandand, printre altele, "De vreti calitate, dati bani pentru carte" si "Domnule ministru, nu uita, scoala nu este a ta, tot la noi vei apela". Federatia Educatiei Nationale (FEN), cea care a organizat protestul, a cerut promovarea unei noi legi a salarizarii in invatamant si, pentru 2006, un salariu minim in Educatie de 250 euro si un buget de 6 la suta din PIB. In plus, sindicalistii au solicitat ca fiecare cadru didactic sa primeasca subventii pentru carte (200 de euro pe an), pentru haine (250 de euro pe an) si pentru Internet (zece euro pe an), precum si 22 de tichete de masa pe luna si o prima de vacanta de un salariu brut pe Educatie. FEN a mai cerut constituirea unui fond de premiere lunar de zece la suta din fondul de salarii si respectarea parteneriatului social. Din judetul Sibiu au venit la Bucuresti noua autocare, respectiv patru din municipiul Sibiu, trei din zona Medias, unul de la Agnita si altul de la Avrig. "Noi incercam sa atragem atentia asupra noastra. Am decis sa ne imbracam in negru pentru ca suntem intr-un moment de jale, noi jelim invatamantul romanesc care se transforma tot mai mult intr-un cadavru si e cu un picior in groapa", a declarat Teodor Fartonea, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Sibiu.
Protestul a luat sfarsit dupa ce liderii sindicali au lasat la Guvern o lista de revendicari.

5% din PIB, in 2006, pentru invatamant

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a cerut ca, in 2006, invatamantul sa primeasca un buget de cinci la suta din PIB, ministerul facand, in 2005, "un efort substantial" pentru a obtine la rectificare sume care sa permita majorarea salariilor cadrelor didactice. Ministerul precizeaza ca alocarea a 5 la suta din PIB pentru Educatie, in 2006, "va avea repercusiuni pozitive atat asupra elevilor, cat si a cadrelor didactice".
MEdC sustine ca pentru anul 2005, a obtinut 6.600 de miliarde de lei, suma necesara pentru a acoperi cresterile salariale de 13,5 la suta aprobate pentru angajatii din invatamant.
"Mentionam ca aceasta crestere nu era prevazuta in bugetul aprobat de fosta guvernare", a precizat ministerul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.