Parlamentul are probleme. Cu asta sunt de acord toate partidele care au fost la consultarile cu presedintele Traian Basescu. Cand vine vorba insa despre rezolvarea situatiei, fiecare are propriul punct de vedere, in functie de interese si, mai ales,
Parlamentul are probleme. Cu asta sunt de acord toate partidele care au fost la consultarile cu presedintele Traian Basescu. Cand vine vorba insa despre rezolvarea situatiei, fiecare are propriul punct de vedere, in functie de interese si, mai ales, de scorul electoral. Si in privinta sistemului de vot uninominal parerile sunt la fel de impartite, iar motivatiile aceleasi.
"Toate partidele sunt de acord ca trebuie modernizata institutia Parlamentului. Nu a existat nici un partid care sa aprecieze ca actualul mod de functionare este modul in care Parlamentul trebuie sa functioneze in continuare", a afirmat ieri Traian Basescu, ca o concluzie a consultarilor de la Palatul Cotroceni.
Cum PSD si PRM nu au mers la Cotroceni, consultarile s-au desfasurat in familie. Si pentru ca nici intr-o familie nu toti au aceleasi pareri, nici partidele la guvernare nu au avut un punct de vedere unitar asupra temelor de discutie propuse de presedinte. PD si PC sunt de acord cu Parlamentul unicameral si cu sistemul de vot uninominal. UDMR si PNL (care a discutat cu seful statului saptamana trecuta) raman adeptii bicameralismului, insa au pareri diferite in privinta modalitatii alegerii senatorilor si deputatilor. Maghiarii prefera mentinerea sistemului pe liste, iar liberalii opteaza pentru unul mixt.
Argumente au fost si de-o parte si de cealalta. Cei care s-au pronuntat in favoarea unui sistem parlamentar unicameral si a introducerii votului uninominal sustin ca acesta este singura modalitate de a reforma clasa politica si de a-i responsabiliza pe alesi.
De cealalta parte, se vorbeste despre o diferentiere mult mai clara a atributiilor Camerei Deputatilor si Senatului si despre reprezentarea mult mai fidela a electoratului.
"Se impune o reforma a Parlamentului, pentru ca acum avem un fals sistem bicameral, modul de alegere fiind acelasi si dupa modificarea Constitutiei. Trebuie mentinut insa bicameralismul, intr-o forma imbunatatita", sustine presedintele UDMR, Marko Bela. "Actualul sistem de vot este foarte potrivit pentru societatea romaneasca intrucat asigura o reprezentare proportionala", explica el si dezacordul Uniunii privind introducerea sistemului de vot uninominal.
Punct de vedere sustinut si de reprezentantii minoritatilor altele decat cea maghiara. "Credem ca reforma clasei politice este necesara printr-o legislatie care sa stabilizeze clasa politica si sa intareasca democratia. Modul de vot trebuie sa reflecte vointa alegatorilor, iar votul uninominal se abate cu mult de la aceasta vointa a electoratului", sustine deputatul Varujan Pambuccian.
Pozitia UDMR si a minoritatilor este explicabila. In cazul trecerii la unicameralism si la un sistem uninominal de vot ele ar fi net dezavantajate, existand riscul nereprezentarii parlamentare.
Argumentul popular paleste, insa, in fata rezultatelor sondajelor de opinie. Acestea releva ca, pe fondul diminuarii increderii in Parlament, romanii incep sa constientizeze dezavantajele votului pe liste. Potrivit unui studiu Gallup, din luna mai, 52 la suta dintre repondenti sustin ca nu cunosc nici un parlamentar ales in circumscriptia de care ei apartin. Increderea in Legislativ a scazut constant, pe fondul convingerii romanilor ca nu pot influenta decizia sub nici o forma.
Un trend ascendent in privinta increderii in Parlament se constata doar in primul an al ciclurilor electorale, electorii sperand ca promisiunile electorale vor fi respectate. Limita minima de incredere se remarca in perioada premergatoare alegerilor.
In acest context, mai mult de jumatate dintre ei, 56 la suta doresc sa voteze o singura persoana, nu liste, iar 41 la suta se pronunta in favoarea unui Parlament unicameral.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.