Consumatorii vor plati inca sase sau sapte ani taxa de un cent pe fiecare litru de produs petrolier, pana la acoperirea sumei de 663,3 milioane de dolari (1,6 miliarde lei noi), reprezentand datoriile acumulate de fosta Companie Romana de Petrol (CRP
Consumatorii vor plati inca sase sau sapte ani taxa de un cent pe fiecare litru de produs petrolier, pana la acoperirea sumei de 663,3 milioane de dolari (1,6 miliarde lei noi), reprezentand datoriile acumulate de fosta Companie Romana de Petrol (CRP) in perioada 1992-1997.
Potrivit datelor Ministerului Economiei si Comertului (MEC), pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, a fost colectata in contul datoriei mentionate suma de 167,8 milioane de dolari (524,9 milioane de lei noi). Fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficiala a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanta de urgenta in anul 2000, iar in cinci ani de la introducerea lui au fost acoperite abia o treime din obligatiile de plata catre creditori ale companiei.
Potrivit estimarilor MEC, in ritmul actual de colectare, suma de 1,6 miliarde de lei (calculata de MEC la un curs de 2,5100 lei pe dolar) va fi stinsa in totalitate in urmatorii sase - sapte ani. Datoriile de milioane de dolari au fost acumulate in perioada 1992-1997, cand rafinariile, prin societatea Rafirom si mai apoi prin CRP, importau si prelucrau titei platit cu credite bancare, dar erau obligate de stat sa vanda ieftin produsele petroliere.
Pentru reglementarea situatiei, Guvernul a introdus in anul 2000 taxa de un cent pe litru, platita de toti producatorii si procesatorii cu sediul in Romania, indiferent de natura capitalului social. "Astfel, s-a asigurat recuperarea sumelor in cauza de la aceiasi consumatori de produse petroliere care au beneficiat de preturi mai mici in perioada 1992-1997", se mai arata in raspusul MEC. Sumele care au fost deja virate, reprezentand mai putin de o treime din total, au stins obligatiile de plata ale CRP in functie de ordinea si prioritatile stabilite de actul normativ care a reglementat acest fond special. Petrolexportimport si Conpet au recuperat 8,4 milioane de dolari, respectiv, 2,2 milioane de dolari, in timp ce Ministerul Finantelor mai are de asteptat pana la sapte ani pentru a ajunge la zero cu creanta de la CRP.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.