Cursurile de schimb ale monedei americane si europene nu au inregistrat ieri modificari majore, pe fondul unei piete care a digerat anuntul privind valoarea rezervei BNR.
La sfarsitul lunii trecute rezervele valutare ale BNR se situau la nivel
Cursurile de schimb ale monedei americane si europene nu au inregistrat ieri modificari majore, pe fondul unei piete care a digerat anuntul privind valoarea rezervei BNR.
La sfarsitul lunii trecute rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 16,647 miliarde euro, rezervele internationale (valute plus aur) situandu-se la aproape 18 miliarde euro.
Aceasta crestere a rezervei se datoreaza, in mare masura, cumpararilor din piata la care a recurs banca centrala pentru a stavili aprecierea leului, care este considerata de guvernatorul sau drept "o aberatie". Mentinerea acestei politici ar putea avea ca rezultat apropierea, pana la sfarsitul anului, de pragul de 20 miliarde euro, avand in vedere ca se asteapta in continuare intrari importante de valuta, iar platile scadente, din ultimul trimestru, in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza doar 539 milioane euro.
Cursul euro a coborat de la 3,5521 la 3,5477 lei, dupa ce piata s-a deschis la 3,5450 - 3,55 lei. Minimul zilei a fost de 3,5380 - 3,5430 lei, la finele zilei euro urcand la 3,5480 - 3,5530 lei.
Dolarul a coborat la randul sau de la 2,9765 la 2,9726 lei, datorita stabilitatii paritatii pe pietele internationale.
Paritatea euro/dolar a inregistrat ieri un nou minim al ultimelor trei luni, 1,1903, maximul, stabilit pe pietele europene, fiind de 1,1940 dolari. Investitorii continua sa cumpere dolari, sperand ca Rezerva Federala va majora pana in decembrie dobanda de referinta la 4,25 - 4,50%. Analistii cred ca procesul de apreciere al monedei americane nu s-a incheiat, aceasta avand un potential care sa ii permita depasirea pragului de 1,1840 dolari. Cu toate acestea pretul unciei de aur nu da semne ca ar incepe sa scada, ieri dimineata la Londra ea fiind cotata la 467 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.