Ca la orice debut, se cuvine sa spunem cateva cuvinte despre acest supliment, ce va cuprinde el, ce intentii avem si, nu in ultimul rand, ce asteptam de la cititorii nostri. Este vorba de a deschide larg o fereastra catre cei peste 12 milioane de rom
Ca la orice debut, se cuvine sa spunem cateva cuvinte despre acest supliment, ce va cuprinde el, ce intentii avem si, nu in ultimul rand, ce asteptam de la cititorii nostri. Este vorba de a deschide larg o fereastra catre cei peste 12 milioane de romani aflati dincolo de actualele hotare ale tarii. Luat in strictul sens al cifrei, ei reprezinta o a doua Romanie, o tara mapamondica, intinzandu-se din imediata apropiere a granitelor noastre pana in SUA si Canada, pana in Siberia si Australia, cu insule de romanitate in toata Europa Occidentala si Israel.
Emigratia/exilul/diaspora romaneasca are, pentru fiecare spatiu si-n functie de cum s-a format o alta conotatie, cu motivatii dintre cele mai diferite. "Romanii de dincolo" pot fi impartiti in doua mari grupe: prima o constituie fratii din teritoriile apartinand Regatului Romania Mare si cei din spatiile etno-istorice din sudul Dunarii; a doua ii are in vedere pe cei aflati mult departe de tara. Despre toti s-a vorbit foarte putin sau deloc, unii erau uitati complet, altora li s-a pus stampila de "tradatori de patrie", in anii comunismului, pentru a-i redescoperi, intr-un fel sau altul, din 1990 incoace. Intr-un deceniu si jumatate, interesul Tarii-Mama pentru a-si cunoaste si apropia Fiii n-a fost pe masura dorintei acestora, chiar daca s-au creat institutii menite sa-i punem in valoare, sa le venim in ajutor sau sa le solicitam sprijinul, de la caz la caz.
Actualul supliment - o premiera in presa romaneasca - apare in fiecare miercuri a primei saptamani a lunii. Este scos cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, in cadrul caruia functioneaza Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRP), ii are in vedere pe toti cei "imprastiati", prin editii dedicate numai unui anumit spatiu istorico-geografic, precum colectivitatile romanesti din jurul tarii (Basarabia, Ucraina, Ungaria, Serbia si Bulgaria), sau prin pagini tip mozaic despre personalitati, situatii, performante si necazuri ale etnicilor romani oriunde ar fi. Iata de ce solicitam cititorilor nostri, si-n special colegilor de breasla de la publicatiile in limba romana din strainatate, sa colaboreze la acest demers gazetaresc menit sa ne cunoastem conationalii, sa le punem in evidenta eforturile pentru pastrarea limbii, credintei si traditiilor stramosesti. Vom acorda un spatiu deosebit si actiunilor DRP in sprijinirea acestora, fiind stiut ca ei sunt organizati in asociatii si fundatii, ca si-au infiintat scoli si biserici, biblioteci si muzee, formatii de dansuri populare si chiar filiale ale unor uniuni de creatie din Romania.
De asemenea, vom face publice, pentru a sensibiliza forurile internationale, masurile luate de unele autoritati locale sau statale impotriva minoritarilor romani aflati pe teritoriile lor, prin discriminari nationaliste, suprimarea claselor si scolilor in limba romana, expulzarea preotilor si inchiderea bisericilor romanesti, ca pe vremea de trista amintire a comunistilor (vezi cazul vlahilor timoceni din Serbia, ZIUA, 3 martie 2005). (V.H.L.)
Apare cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe, Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.