In urma sesizarilor primite pe adresa redactiei privind existenta unor tensiuni intre comunitatea etnica a romanilor din Serbia si autoritatile statului sarb s-a initiat un demers de cercetare a respectivei probleme, mai ales cu privire la incidentul
In urma sesizarilor primite pe adresa redactiei privind existenta unor tensiuni intre comunitatea etnica a romanilor din Serbia si autoritatile statului sarb s-a initiat un demers de cercetare a respectivei probleme, mai ales cu privire la incidentul din localitatea Malainita. Au fost contactate urmatoarele persoane:
1. Preotul Boian Alecsandrovici, parohul Bisericii Romanilor de la Malainita;
2. Episcopul Daniil Partosanu;
3. Predrag Balasevici - Presedintele Partidului Democratic al Romanilor.
Episcopul Daniil Partosanu a expus in cateva cuvinte situatia romanilor din Serbia spunand ca situatia s-a calmat dupa incidentul cu biserica de la Malainita. Aceasta biserica ortodoxa a fost ridicata in decembrie 2004 la cererea romanilor de religie ortodoxa din Malainita. Preotul Boian a cerut binecuvantarea episcopului pentru ridicarea acestei biserici pe un pamant proprietate particulara si s-a procedat la ridicarea ei. Primarul localitatii a emis insa un ordin de demolare sustinand ca primaria nu a acordat nici o autorizatie de construire pentru biserica. Acest ordin de demolare a creat o stare de tensiune intre romani si sarbi. Episcopul Daniil Partosanu afirma ca pentru moment situatia este sub control si tensiunile s-au redus, iar acum biserica din Malainita functioneaza in mod normal, exista slujba in limba romana. Presedintele Partidului Democratic al Romanilor din Serbia a afirmat ca in momentul de fata tensiunile inca mai exista in sensul ca ordinul de demolare a bisericii nu a fost retras, romanilor fiindu-le astfel ingradit dreptul la libertate religioasa. Din pacate persoanele contactate, in special autoritatile bisericesti, au fost destul de rezervate in a da informatii referitoare la situatia existenta. Cerinta pentru autoritatile romane preocupate de situatia romanilor din Valea Timocului a fost ca acestea sa initieze mesaje de incurajare pentru afirmarea drepturilor si libertatilor romanilor din Serbia. (D.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.