Titlurile SIF au incheiat luna septembrie cu performante foarte bune. In ultima saptamana, aceste performante au fost materializate in atingerea unui nou maxim istoric de catre indicele BET-FI, de 35193,13 puncte in sedinta de luni.
SIF Olten

Titlurile SIF au incheiat luna septembrie cu performante foarte bune. In ultima saptamana, aceste performante au fost materializate in atingerea unui nou maxim istoric de catre indicele BET-FI, de 35193,13 puncte in sedinta de luni.
SIF Oltenia (SIF5), cel mai tranzactionat titlu din intreaga saptamana, cu un rulaj total de 34,1 milioane RON (aproape 20% din piata) a atins in acea sedinta maximul istoric de 1,9100 RON/actiune, dupa care a mai scazut, s-a consolidat si a inchis la 1,8700 RON (+1,1%). O performanta similara a inregistrat SIF Moldova (SIF2), care a stabilit un nou maxim istoric la 1,6200 RON/actiune, inchizand saptamana la 1,5700 RON (+0,6%). Toate titlurile SIF au evoluat bine in septembrie, a fost o luna prolifica pentru cei ce si-au plasat lichiditatile in aceste actiuni. SIF Banat-Crisana (SIF1) a crescut cel mai putin, cu 9,6%, in timp ce performer a fost SIF Muntenia (SIF4), cu o apreciere de 18,3%. Cele cinci societati au ramas in topul preferintelor investitorilor, acestea acaparand mai mult de jumatate din volumul valoric al Bursei in ultima saptamana a lunii trecute, dar fata de mijlocul lunii, indicele BET-FI s-a depreciat cu 0,57 la suta. Actionarii SIF-urilor au avut un randament de 103,55 de procente in acest an. La valoarea actuala a cotatiilor, doar titlurile SIF 2 Moldova si SIF 4 Muntenia se tranzactioneaza mai sus decat VUAN-ul. SIF-urile au suferit o corectie negativa de aproximativ 700-800 ROL pe fondul subiectului cu impozitarea castigurilor din piata de capital, insa de cotatiile reduse profita tot mai mult investitorii care sunt vizibil prezenti in piata cu ordine mari de cumparare.
Cel mai lichid ramane in continuare SIF 5 Oltenia, acesta fiind si cel mai cautat emitent de la Bursa. Societatea a inregistrat un nou maxim istoric la 1,91 RON, si o pondere in totalul schimburilor de peste 19,74 la suta. SIF 5 Oltenia este avantajat fata de celelalte SIF-uri de o subevaluare mai insemnata fata de VUAN dar si de un portofoliu de actiuni mult mai valoros.
Un maxim istoric a inregistrat si SIF 3 Moldova (1,62 RON), care s-a plasat pe locul secund in topul saptamanal al lichiditatii bursiere.
In ceea ce priveste inceputul ultimului trimestru, actiunile SIF au continuat evolutia negativa de vineri. Astfel, cotatia SIF Oltenia a stationat la 1,87 lei pe actiune, nivelul de inchidere din sedinta precedenta, in timp ce pretul SIF Moldova a coborat cu 0,6%, la 1,56 lei pe titlu. SIF Transilvania a consemnat cea mai evidenta diminuare a cotatiei, de 1,7%, la 1,69 lei pe titlu.
In sedinta de ieri, titlurile SIF au inregistrat usoare cresteri, singura exceptie fiind SIF 4 Muntenia, care a inchis sedinta la pretul inregistrat luni.
Valoarea totala a celor peste 5,8 milioane de actiuni tranzactionate pe piata BVB in 745 de operatiuni a fost de 9.802.200 RON. Ieri, SIF Oltenia a informat BVB despre achizitionearea in data de 3 octombrie a 11.940.471 actiuni Biofarm, in valoare totala de 4.656.783,69 RON, investitia trebuind a fi achitata joi, 6 octombrie.

SIF-urile au detinut si piata Deal

In ultima saptamana din septembrie, piata Deal a fost dominata de prezenta celor cinci societati de investitii financiare.
Valoarea totala a schimburilor realizate pe aceasta piata a fost de 6,09 milioane RON, adica aproximativ 3,5 la suta din valoarea totala a Bursei. Cea mai insemnata tranzactie a fost facuta cu peste 1 milion de titluri SIF 3 Transilvania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.