Mult-discutatele consultari de la Cotroceni privind Parlamentul unicameral sunt pe cale sa se termine cu un esec pentru Traian Basescu. Primii s-au prezentat, acum o saptamana, liberalii, insa acestia au venit si au plecat tot cu ideile lor, adica me

Mult-discutatele consultari de la Cotroceni privind Parlamentul unicameral sunt pe cale sa se termine cu un esec pentru Traian Basescu. Primii s-au prezentat, acum o saptamana, liberalii, insa acestia au venit si au plecat tot cu ideile lor, adica mentinerea celor doua Camere. Azi erau programate sa se prezinte si celelalte partide parlamentare, insa principalii actori, PSD si PRM, l-au tratat cu refuz pe seful statului. Astfel ca Traian Basescu va fi nevoit sa discute azi doar cu fostul sau partid PD - care oricum era pentru trecerea la o singura Camera, si cu actorii secundari ai guvernarii, PC si UDMR. Conservatorii sprijina sistemul unicameral, insa sustin ca e ideea lor si ca Traian Basescu le-a "furat-o", iar udemeristii sunt impotriva pentru ca au calculat ca acest sistem le va aduce pierderi de reprezentare.
Trebuie mentionat, totusi, ca parerile partidelor chemate la Presedintie nu sunt prea importante pentru Traian Basescu, acesta anuntand inca de la lansarea acestei noi "bombe" politice ca el are oricum de gand sa convoace o consultare populara pe aceasta tema.

PSD si PRM vad doar mascarada

Decizia pesedistilor de a nu merge la Cotroceni a fost luata ieri de Biroul Permanent al partidului, insa ea se prefigura de vineri, cand seful statului a atacat PSD dur la Craiova. Declaratiile facute de Traian Basescu "impiedica orice cale de dialog normal", a spus ieri Mircea Geoana adaugand ca partidul sau refuza sa participe la o "mascarada politica".
"Prin incercarea de discreditare a principalului partid de opozitie, Traian Basescu si-a incalcat prerogativele, dovedind ca nu este presedintele tuturor romanilor, ci, in cel mai bun caz, presedintele PD sau al Aliantei", a declarat Geoana.
Mai mult, Geoana are senzatia ca presedintele a facut intentionat acele declaratii, cu scopul de a determina PSD sa nici nu vina la consultari. "Este cel putin ciudat, daca nu cumva este un gest deliberat din partea lui Traian Basescu, ca, in ziua de vineri, cand a lansat invitatiile de consultare la Cotroceni, sa vina, in aceeasi zi, la conferinta de presa, la Craiova, cu acuze fara precedent la adresa opozitiei", a detaliat Geoana.
Nici peremistii nu au drum azi pe la Palatul Cotroceni, refuzul lor continand acelasi cuvant-cheie ca si in cazul PSD: mascarada. "PRM se pronunta impotriva mascaradei consultarilor de acest gen, care nu reprezinta altceva decat un simulacru, menit sa prezinte niste apucaturi dictatoriale drept joc democratic", se scrie intr-un comunicat al partidului. In plus, peremistii spun ca invitatia vine prea tarziu, "dupa noua luni de absenta a dialogului, si e formulata jignitor". In schimb, conducerea PRM pare sa aiba si un motiv de bucurie, faptul ca sunt pe aceeasi lungime de unda cu PSD. "Ne exprimam satisfactia ca si PSD-ul a ajuns, in sfarsit, la vorba noastra, alaturandu-ni-se in actiunea legitima de izolare totala a lui Traian Basescu", se mai spune in finalul comunicatului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.