Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, le-a recomandat liberalilor sa renunte la animozitatile cu membrii PD si sa gaseasca o cale de intelegere cu acestia. Potrivit acestuia, viziunea liberalilor, din punct de vedere politic, este ca Alianta sa
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, le-a recomandat liberalilor sa renunte la animozitatile cu membrii PD si sa gaseasca o cale de intelegere cu acestia. Potrivit acestuia, viziunea liberalilor, din punct de vedere politic, este ca Alianta sa fie intarita. "Atata vreme cat alianta dintre PNL si PD functioneaza, vom avea un mandat de succes. E adevarat, sunt unele semne de intrebare, printre care si acela daca Alianta D.A. va rezista. Sunt unele stangacii facute, pe care trebuie sa ni le asumam", a afirmat Tariceanu, citat de Mediafax. Pe de alta parte, primul-ministru a sustinut ca PNL nu este interesat de sprijinul PSD, pentru ca Alianta D.A. este "infinit mai pretioasa" decat orice altceva. In acest context, Tariceanu a dat asigurari ca nici un lider PNL nu se va lasa impresionat de "avansurile" facute de PSD. "Ne-am angajat sa facem niste lucruri, vrem sa facem si mai mult, daca se poate. In aceste conditii, nimeni din conducerea centrala a PNL si nici din teritoriu nu va fi dispus sa dea crezare unor asemenea avansuri, facute de PSD. Cred ca suntem destul de inteligenti sa ne dam seama ca e important ca Alianta PNL-PD sa functioneze. Nu ne intereseaza oferta PSD", a adaugat Tariceanu. Referindu-se la afirmatiile potrivit carora social-democratii ar fi dispusi sa acorde sprijin Cabinetului Tariceanu, daca ministrii PD se vor retrage de la guvernare, premierul a spus ca PSD incearca sa iasa dintr-o situatie dificila sapand la temelia Aliantei. "Nu ne intereseaza astfel de propuneri din partea PSD. Pot sa le faca altora, dar pe noi nu ne intereseaza", a spus premierul.
Declaratia vine in contextul in care senatorul PSD Doru Ioan Taracila a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca social-democratii au hotarat in Biroul Permanent National sa acorde sprijin Cabinetului Tariceanu, daca ministrii PD se vor retrage de la guvernare. El a precizat ca PSD nu va face o alianta cu nimeni, nici la putere, nici in opozitie, insa va sustine formula de conducere a celor care vor sa guverneze. "In momentul de fata, PNL nu se cramponeaza de guvernare, dar si-a asumat raspunderea guvernarii si nu doreste alegeri anticipate. Motiv pentru care PSD va acorda sprijin in Parlament pe doua directii: nu va promova o motiune de cenzura pana in primavara anului viitor care sa dea Guvernul jos sau, in situatia in care ministrii PD se vor retrage, PSD va vota sustinerea Cabinetului Tariceanu pana la primavara, cu conditia ca in aceasta perioada sa se realizeze negocieri politice pe legile integrarii", a spus Taracila. Potrivit senatorului social-democrat, negocierile politice nu se refera la santaj, ci inseamna doar acceptarea din partea puterii a unor amendamente facute de PSD pe legile integrarii, in conformitate cu Tratatul de aderare. Presedintele social-democrat Mircea Geoana nu a confirmat insa declaratiile colegului sau de partid. Mircea Geoana a declarat ca PSD, desi este interesat de a da un minim de stabilitate politica tarii in aceste luni cruciale pentru integrarea la 1 ianuarie 2007, este un partid prea mare si prea important pentru a intra intr-o guvernare fara a fi actorul principal al acesteia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.