Productia agricola a Romaniei din acest an va fi diminuata cu circa 8-10% din cauza inundatiilor, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur.
"Per ansamblu, productia s-a dimi

Productia agricola a Romaniei din acest an va fi diminuata cu circa 8-10% din cauza inundatiilor, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur.
"Per ansamblu, productia s-a diminuat atat calitativ, cat si din punct de vedere al estimarilor initiale, dar din ce am realizat reiese ca nu sunt probleme legate de importuri la produsele agricole de baza, in special la grau sau la porumb", a afirmat ministrul. El a spus ca inundatiile din acest an au afectat peste 600.000 de hectare de terenuri agricole, iar in jur de 140.000 de hectare au avut culturi distruse in totalitate. "La legume au fost afectate doar 270 de hectare, 1% din suprafata, dar piata a reactionat in anumite zone, iar speculantii au profitat de panica creata si au majorat imediat preturile", a mai spus Gheorghe Flutur. In opinia acestuia, productia de grau ajunge la 7,5 milioane de tone, suficienta pentru acoperirea necesarului de 4 milioane de tone.

Masuri pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul agriculturii

Gheorghe Flutur a anuntat, de asemenea, ca ministerul pe care il conduce pregateste un set de masuri privind combaterea evaziunii fiscale in domeniul agriculturii. Flutur sustine ca printre aceste masuri se numara obligativitatea licentierii, a certificarii silozurilor si depozitelor agricole, marcarea painii, pentru dovedirea provenientei acestui produs de panificatie, si contorizarea morilor. "Depozitele si silozurile trebuie sa fie certificate, pentru a sti exact ce au in ele, sa fie declarata cantitatea de grau care este stocata. Contorizarea morilor inseamna atat contorizarea consumului de curent electric, cat si ca timp de lucru.
Trebuie sa scoatem la suprafata economia subterana, pentru ca sunt produse nedeclarate, se scoate paine care nu este fiscalizata", a explicat Gheorghe Flutur. El a spus ca exista stabilit un calendar pentru aplicarea acestor masuri dupa consultarea consiliilor de produs, a procesatorilor, producatorilor si comerciantilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.