Recent, procurorul Tribunalului Penal International (TPI), Carla Del Ponte, s-a declarat dezamagita, in pofida unor progrese inregistrate, de colaborarea Zagrebului cu instanta internationala, criteriu primordial pentru viitorul european al Croatiei,
Recent, procurorul Tribunalului Penal International (TPI), Carla Del Ponte, s-a declarat dezamagita, in pofida unor progrese inregistrate, de colaborarea Zagrebului cu instanta internationala, criteriu primordial pentru viitorul european al Croatiei, transmite Mediafax.
"Nu va puteti imagina cat sunt de dezamagita. Premierul mi-a promis o colaborare totala si totusi avem in continuare aceeasi problema.
Gotovina este inca in libertate", a declarat Del Ponte, la sfarsitul unei intrevederi cu presedintele Stipe Mesici si premierul Ivo Sanader. Generalul croat Ante Gotovina, in varsta de 49 de ani, este cautat de TPI de la inculparea sa in 2001 pentru crime de razboi comise impotriva sarbilor din Croatia, la sfarsitul conflictului sarbo-croat dintre anii 1991 si 1995.
"Am asistat la cateva evolutii pozitive in ultimele luni si saptamani" in cooperarea dintre Zagreb si TPI, a recunoscut, totusi, Del Ponte.
Opinia procurorului Del Ponte ar putea fi extrem de importanta pentru decizia Uniunii Europene de a deschide sau nu negocierile de aderare cu Zagrebul.
Negocierile ar fi trebuit sa inceapa in martie, dar au fost amanate, printre altele, la recomandarea lui Del Ponte, pe motivul lipsei de cooperare cu TPI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.